Śliwka wpada nie tylko do kompotu
Znane przysłowie „Wpaść jak śliwka w kompot” ilustruje, oprócz metaforycznego znaczenia, tylko jedno z możliwych zastosowań tych owoców. Przede wszystkim śliwki wykorzystywane są do przetworów, takich właśnie jak kompot, syropy, powidła, dżemy. Słodkości z domowej spiżarni często wykorzystywane są do naleśników lub twarożku.
Śliwki są również pysznym przysmakiem na surowo – dobrze obmyte, wydrylowane, o lekkim, kwaskowatym smaku, świetnie nadają się do jedzenia w letnie dni.
Zobacz także: Ile kalorii mają świeże i suszone owoce?
Dużą popularność zyskały suszone śliwki – często dodajemy je do mięs (znany schab ze śliwką), sałatek czy ciast. W postaci suszonej świetnie nadają się również do bezpośredniego spożycia.
Śliwki pasują nie tylko do rozmaitych potraw, ich zasługą jest także niepowtarzalny aromat alkoholi – wielu smakoszy delektuje się nalewkami własnej roboty lub śliwowicą.
Co oprócz pestki – czyli bogactwo śliwki
Owoce śliwy są bogatym źródłem magnezu, żelaza oraz witaminy A. Ponadto śliwki są niskokaloryczne, w doskonały sposób mogą więc zastąpić słodycze.
Chyba każdy wie o właściwościach przeczyszczających śliwek – jeśli zjemy ich zbyt dużo, najczęściej kończy się to nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Jednak te owoce, szczególnie suszone, są zalecane w celu poprawy kondycji przewodu pokarmowego. Zawierają bowiem dużo drogocennego błonnika, który reguluje ruchy perystaltyczne jelit i daje uczucie sytości.
Polecamy: Błonnik, czyli odchudzanie bez głodzenia i zaparć
Na koniec trzy najbardziej znane odmiany śliwek:
- Śliwa domowa typowa – tzw. węgierka – owoce owalne, średniej wielkości, kolor fioletowoniebieski lub czerwononiebieski z odcieniami czarnego
- Śliwa domowa – tzw. renkloda – owoce zielone, niekiedy wpadające w kolor żółty, okrągłe
- Śliwa domowa – mirabelka – małe okrągłe owoce koloru żółtego