Fot. Fotolia
Kacapoły były tzw. daniem przednówkowym. Ponieważ ziemniaki i słoninę było stosunkowo łatwo przechowywać, kacapoły stanowiły deskę ratunkową w wiejskim menu. Podawało się je polane tłuszczem spod skwarków, okraszone smażoną cebulą. Nierzadko zapijano mlekiem. Kacapoły z obiadu, w wersji odgrzanej (podsmażonej w plasterkach) mogły również stanowić danie na kolację.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 30 dkg słoniny pokrojonej w kostkę,
- 4 cebule (pokrojone w kostkę),
- szczypiorek,
- 2 jajka,
- kilka łyżek pszennej mąki.
Zobacz także: Jak zrobić kapustę ziemniaczaną?
Słoninę smażymy i robimy skwarki. Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach, dodajemy cebulę podduszoną na oleju, dodajemy jajka i mąkę pszenną (tyle, żeby wsunięta do masy łyżka „stała”). Nabieramy łyżką i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy do wypłynięcia i podajemy polane tłuszczem ze skwarkami.
Polecamy: Jak zrobić panepuchy?