Jak zrobić kacapoły?

Kacapoły można zjeść w okolicach Kolbuszowej czy Borowa, na Podkarpaciu. Robi się je z ziemniaków i słoniny.
/ 03.10.2010 23:49

Kacapoły

Fot. Fotolia

Kacapoły były tzw. daniem przednówkowym. Ponieważ ziemniaki i słoninę było stosunkowo łatwo przechowywać, kacapoły stanowiły deskę ratunkową w wiejskim menu. Podawało się je polane tłuszczem spod skwarków, okraszone smażoną cebulą. Nierzadko zapijano mlekiem. Kacapoły z obiadu, w wersji odgrzanej (podsmażonej w plasterkach) mogły również stanowić danie na kolację.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 30 dkg słoniny pokrojonej w kostkę,
  • 4 cebule (pokrojone w kostkę),
  • szczypiorek,
  • 2 jajka,
  • kilka łyżek pszennej mąki.

Zobacz także: Jak zrobić kapustę ziemniaczaną?

Słoninę smażymy i robimy skwarki. Ścieramy ziemniaki na grubych oczkach, dodajemy cebulę podduszoną na oleju, dodajemy jajka i mąkę pszenną (tyle, żeby wsunięta do masy łyżka „stała”). Nabieramy łyżką i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy do wypłynięcia i podajemy polane tłuszczem ze skwarkami.

Polecamy: Jak zrobić panepuchy?

Redakcja poleca

REKLAMA