Lista włoskich win DOCG

Lista włoskich win DOCG

Lista 42 włoskich win DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) od 23 sierpnia 2008 roku) w podziale na regiony, w porządku alfabetycznym.
/ 05.06.2009 17:08
Lista włoskich win DOCG

Abruzja

  • Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane, rosso – czerwone – produkowane w prowincji Teramo

Kampania

  • Fiano di Avellino, bianco – białe - produkowane w prowincji Avellino
  • Greco di Tufo, bianco - białe w tym typie normalne i Spumante, produkowane w prowincji Avellino
  • Taurasi, rosso – czerwone – w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Avellino

Emilia-Romania

  • Albana di Romagna, bianco - białe produkowane w prowincji Bolonia, Forlì i Ravenna

Friuli - Venezia Julijska 

  • Ramandolo, bianco – białe, produkowane w prowincji Udine
  • Colli Orientali del Friuli Picolit, bianco – białe - produkowane w prowincji Udine

Lacjum

  • Cesanese del Piglio albo Piglio, rosso – czerwone - produkowane w prowincji Frosinone

Lombardia 

  • Franciacorta, bianco – białe – i rosato – różowe, w tym typie spumante, spumante rosé i Satèn, produkowane w prowincji Brescia
  • Oltrepò Pavese metodo classico,  bianco – białe - i rosato – różowe, w tym typie rosé, cremant, pinot nero, pinot nero rosé, produkowane w prowincji Pavia
  • Valtellina Superiore, rosso – czerwone - w tym typie normalne i Riserva, z ewentualnym wskazaniem subregionu Inferno, Grumello, Maroggia, Sassella i Valgella, produkowane w prowincji Sondrio, i subregionu Stagaflassi dla wina butelkowanego w Szwajcarii
  • Valtellina Sforzato o Sfursat, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Sondrio
  • Moscato di Scanzo (passito) produkowane w prowincji Bergamo.

Zobacz także: Wino - savoir vivre

Marche

  • Conero, rosso – czerwone - produkowane w prowincji Ancona
  • Vernaccia di Serrapetrona, rosso – czerwone – w tym typie Dolce – słodkie – i Secco - wytrawne, produkowane w prowincji Macerata

Piemont

  • Asti – bianco – białe – w subapelacjach Asti Spumante i Moscato d'Asti, produkowane w prowincji Asti, Cuneo i Alessandria
  • Barbaresco, rosso – czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Cuneo
  • Barbera d'Asti, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Asti
  • Barbera del Monferrato Superiore, rosso - czerwone -, produkowane w prowincji Asti i Alessandria
  • Barolo, rosso - czerwone - w tym typie normalne, Riserva i Chinato, produkowane w prowincji Cuneo
  • Brachetto d'Acqui o Acqui, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Spumante, produkowane w prowincji Asti ed Alessandria
  • Dolcetto di Dogliani Superiore o Dogliani, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Cuneo
  • Dolcetto di Ovada Superiore o Ovada, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Alessandria
  • Gattinara, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Vercelli
  • Gavi o Cortese di Gavi, bianco - białe - w tym typie Frizzante, Spumante i Tranquillo, produkowane w prowincji Alessandria
  • Ghemme, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Novara
  • Roero, bianco w tym typie Roero Arneis i Roero Arneis Spumante, rosso w tym typie normalne i Superiore, produkowane w prowincji Cuneo

Sardynia

  • Vermentino di Gallura, bianco - białe - w tym typie normalne i Superiore, produkowane w prowincji Nuoro i Sassari

Sycylia

  • Cerasuolo di Vittoria, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Classico, produkowane w prowincji Caltanissetta, Catania i Ragusa

Toskania

  • Brunello di Montalcino, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Siena
  • Carmignano, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Firenze i Prato
  • Chianti, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Arezzo, Firenze, Pisa, Pistoia, Prato i Siena; z ewentualnym wskazaniem subregionu:

o Colli Aretini, produkowane w prowincji Arezzo

o Colli Senesi, produkowane w prowincji Siena

o Colli Fiorentini, produkowane w prowincji Firenze

o Colline Pisane, produkowane w prowincji Pisa

o Montalbano, produkowane w prowincji Firenze, Pistoia i Prato

o Montespertoli, produkowane w prowincji Firenze

o Rùfina, produkowane w prowincji Firenze

Zobacz także: Włoskie bąbelki w kieliszku

  • Superiore, produkowane w całym regionie Chianti z wyjątkiem subregionu Classico;
  • Chianti Classico, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Firenze i Siena; od 1996 roku subregion Classico ma osobne regulacje niż reszta regionu Chianti
  • Morellino di Scansano, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Grosseto
  • Vernaccia di San Gimignano, bianco - białe - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Siena
  • Vino Nobile di Montepulciano, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Siena

Umbria

  • Montefalco Sagrantino, rosso - czerwone - w tym typie Secco i Passito, produkowane w prowincji Perugia
  • Torgiano Rosso Riserva, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Perugia

Veneto – Wenecja Euganejska

  • Bardolino Superiore, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Verona
  • Recioto di Gambellara, bianco - białe - produkowane w prowincji Vicenza
  • Recioto di Soave, bianco - białe - w tym typie normalne, Classico i Spumante, produkowane w prowincji Verona
  • Soave Superiore, bianco - białe - w tym typie normalne, Classico i Riserva, produkowane w prowincji Verona