Abruzja
- Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane, rosso – czerwone – produkowane w prowincji Teramo
Kampania
- Fiano di Avellino, bianco – białe - produkowane w prowincji Avellino
- Greco di Tufo, bianco - białe w tym typie normalne i Spumante, produkowane w prowincji Avellino
- Taurasi, rosso – czerwone – w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Avellino
Emilia-Romania
- Albana di Romagna, bianco - białe produkowane w prowincji Bolonia, Forlì i Ravenna
Friuli - Venezia Julijska
- Ramandolo, bianco – białe, produkowane w prowincji Udine
- Colli Orientali del Friuli Picolit, bianco – białe - produkowane w prowincji Udine
Lacjum
- Cesanese del Piglio albo Piglio, rosso – czerwone - produkowane w prowincji Frosinone
Lombardia
- Franciacorta, bianco – białe – i rosato – różowe, w tym typie spumante, spumante rosé i Satèn, produkowane w prowincji Brescia
- Oltrepò Pavese metodo classico, bianco – białe - i rosato – różowe, w tym typie rosé, cremant, pinot nero, pinot nero rosé, produkowane w prowincji Pavia
- Valtellina Superiore, rosso – czerwone - w tym typie normalne i Riserva, z ewentualnym wskazaniem subregionu Inferno, Grumello, Maroggia, Sassella i Valgella, produkowane w prowincji Sondrio, i subregionu Stagaflassi dla wina butelkowanego w Szwajcarii
- Valtellina Sforzato o Sfursat, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Sondrio
- Moscato di Scanzo (passito) produkowane w prowincji Bergamo.
Zobacz także: Wino - savoir vivre
Marche
- Conero, rosso – czerwone - produkowane w prowincji Ancona
- Vernaccia di Serrapetrona, rosso – czerwone – w tym typie Dolce – słodkie – i Secco - wytrawne, produkowane w prowincji Macerata
Piemont
- Asti – bianco – białe – w subapelacjach Asti Spumante i Moscato d'Asti, produkowane w prowincji Asti, Cuneo i Alessandria
- Barbaresco, rosso – czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Cuneo
- Barbera d'Asti, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Asti
- Barbera del Monferrato Superiore, rosso - czerwone -, produkowane w prowincji Asti i Alessandria
- Barolo, rosso - czerwone - w tym typie normalne, Riserva i Chinato, produkowane w prowincji Cuneo
- Brachetto d'Acqui o Acqui, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Spumante, produkowane w prowincji Asti ed Alessandria
- Dolcetto di Dogliani Superiore o Dogliani, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Cuneo
- Dolcetto di Ovada Superiore o Ovada, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Alessandria
- Gattinara, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Vercelli
- Gavi o Cortese di Gavi, bianco - białe - w tym typie Frizzante, Spumante i Tranquillo, produkowane w prowincji Alessandria
- Ghemme, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Novara
- Roero, bianco w tym typie Roero Arneis i Roero Arneis Spumante, rosso w tym typie normalne i Superiore, produkowane w prowincji Cuneo
Sardynia
- Vermentino di Gallura, bianco - białe - w tym typie normalne i Superiore, produkowane w prowincji Nuoro i Sassari
Sycylia
- Cerasuolo di Vittoria, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Classico, produkowane w prowincji Caltanissetta, Catania i Ragusa
Toskania
- Brunello di Montalcino, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Siena
- Carmignano, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Firenze i Prato
- Chianti, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Arezzo, Firenze, Pisa, Pistoia, Prato i Siena; z ewentualnym wskazaniem subregionu:
o Colli Aretini, produkowane w prowincji Arezzo
o Colli Senesi, produkowane w prowincji Siena
o Colli Fiorentini, produkowane w prowincji Firenze
o Colline Pisane, produkowane w prowincji Pisa
o Montalbano, produkowane w prowincji Firenze, Pistoia i Prato
o Montespertoli, produkowane w prowincji Firenze
o Rùfina, produkowane w prowincji Firenze
Zobacz także: Włoskie bąbelki w kieliszku
- Superiore, produkowane w całym regionie Chianti z wyjątkiem subregionu Classico;
- Chianti Classico, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Firenze i Siena; od 1996 roku subregion Classico ma osobne regulacje niż reszta regionu Chianti
- Morellino di Scansano, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Grosseto
- Vernaccia di San Gimignano, bianco - białe - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Siena
- Vino Nobile di Montepulciano, rosso - czerwone - w tym typie normalne i Riserva, produkowane w prowincji Siena
Umbria
- Montefalco Sagrantino, rosso - czerwone - w tym typie Secco i Passito, produkowane w prowincji Perugia
- Torgiano Rosso Riserva, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Perugia
Veneto – Wenecja Euganejska
- Bardolino Superiore, rosso - czerwone - produkowane w prowincji Verona
- Recioto di Gambellara, bianco - białe - produkowane w prowincji Vicenza
- Recioto di Soave, bianco - białe - w tym typie normalne, Classico i Spumante, produkowane w prowincji Verona
- Soave Superiore, bianco - białe - w tym typie normalne, Classico i Riserva, produkowane w prowincji Verona