Ukraińskie bliny – „młynci”

Bliny na słono
Potrawą łączącą w sobie tradycje kulinarne Ukrainy, Rosji i Białorusi są bliny. Są one ściśle wpisane w tamtejszą kulturę w zasadzie od zawsze. Sprawdź, jak je przyrządzić.
/ 31.05.2012 23:42
Bliny na słono

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie blinów. Różnice widoczne są zwłaszcza w doborze rodzajów mąki, czy dodatków. Generalnie są to naleśniki drożdżowe z ciasta. Dobrze jest jadać je na ciepło, gdyż wtedy smakują najlepiej. Sposobów podania jest wiele. Możemy spożywać je na słodko z dżemem. W innej wersji mogą być podane ze śmietaną lub masłem, z rybami, grzybami, jajkiem i na wiele innych sposobów. Na Ukrainie często nazywa się je „młynci”.

Sposób przygotowania nie należy do najprostszych. Ugotować, ostudzić i przetrzeć przez sito pszenicę (30 dag). W rondlu zagotować  pół szklanki mleka z łyżką masła, następnie dodać  szklankę mąki gryczanej – gotować, aż ciasto stanie się gęste. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do ostudzonego ciasta. Zamieszać i poczekać  aż wyrosną. Następnie dodać pozostałą mąkę gryczaną, pszenicę, żółtka roztarte z cukrem, sól, ciepłe mleko. Całość wymieszać, pozostawić aż wyrośnie. Tak przygotowane ciasto połączyć z pianą ubitą z białek. Placki smażymy na patelni.

Zobacz również: Naleśniki na sposób francuski

Redakcja poleca

REKLAMA