Pudding.

Jak wykonać pudding z Yorkshire?

Yorkshire to hrabstwo, które słynie z pięknych wrzosowisk, cudownych równin, pięknego wybrzeża. Jednak nie słynie tylko z pięknych krajobrazów, zajmuje ważne miejsce na kulinarnej mapie, to tutaj przyrządza się pyszny pudding z mąki i jajek.
/ 03.09.2010 12:10
Pudding.

Nietypowy pudding

Kulinarnie region ten słynie z puddingu. Bynajmniej nie jest to jednak słodki deser serwowany na koniec posiłku, Yorkshire proponuje nam pudding z białej mąki, jajek. Pudding ten podawany jest zamiast ziemniaków do bardzo popularnej tutaj wołowiny. Hrabstwo to słynie z ciast, chlebów i innych wypieków, są one niezwykłe gdyż przy ich pieczeniu dodaje się piwo, wino lub też brandy.

Co ciekawe w tym regionie, niektóre desery traktowane są jak dania główne, jest tak w przypadku ciasta jabłkowego z serem. Wynika to z tego, że desery tutaj nie są zbyt słodkie a z pewnością bardzo sycące.

Pudding z Yorkshire

Przygotowanie tego dania jest stosunkowo proste, nie można jednak zapominać, iż jest ono tylko dodatkiem do dania właściwego np. wołowiny czy baraniny, której przyrządzenie nie jest już tak łatwe. By pudding nam się udał niezbędne są odpowiednie naczynia – małe, żaroodporne foremki.

Zobacz też : Jak przyrządzić sycące danie rodem z północnej Anglii?

Potrzebne nam będą (przygotowując porcję puddingu dla 4 osób): pół szklanki mąki, szczypta soli, jajko, ¼ szklanki mleka (tłustego), ¼ szklanki wody. Zaczynamy od przesiania mąki, zmieszania z solą, przesypania do miski. Formujemy kopczyk, w który wbijamy jajko, dolewamy mleka i wody. Następnie postępujemy podobnie jak w przypadku ciasta naleśnikowego, mieszamy tak długo aż uzyskamy jednolicie gęste ciasto. Zostawiamy na około 30 minut, pamiętając by naczynie, w którym jest ciasto przykryć ściereczką.

Następnie natłuszczamy foremki, idealnym rozwiązaniem jest użycie tłuszczy z mięsa wołowego, można jednak go zastąpić innym, gdy np. pudding z Yorkshire ma być dodatkiem do kurczaka. Rozdzielamy ciasto do foremek, w zależności od wielkości naczyń otrzymamy różną ilość porcji. Pieczemy w piekarniku (gorącym) przez około 10-15 minut, do czasu, gdy pudding nie nabierze ślicznego złocistego koloru. Podajemy na gorąco, jako dodatek do dania głównego.

Zobacz też : Jak przygotować cornish pasties

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/27.11.2012 04:17
czy mogla by pani nie wciskac ludziom przepisow ktore sa do dupy i wymyslone przez pania.a to nie jest przepis na York pudding
/07.08.2011 22:30
Zdjecie nie przedstawia Yorkshire pudding!!!! Pudding wyglada jak ... bukla dziwnie wyrosnieta - wysokie brzegi i zapadniety srodek. Ten przepis jest troszke przekombinowany. Nigdy nie zostawiam ciasta zeby odpoczelo. Nie dodaje terz wody. Najlatwiejsze proporcje to 100 ml maki, 100 ml mleka i 2 jajaka. Zmiksowac - nie bawic sie w kopczyki. Ciasta wystarczy na dwie do trzech porcji. Najlepiej rozgrzac olej (powinen prawie dymic) w naczyniu w ktorym bedziemy piec pudding (okolo 0.5 do 1 cm oleju). Nienalezy otwierac piekarnika innaczej pudding nie urosnie. Piekarnik powinnien byc naprawde goracy - 220 stopni. Tradycyjnie piecze sie w okragluch foremkach. Ja to robie w keksowniku :). Naprawde powinni zmienic obrazek! :)