Nietypowy pudding
Kulinarnie region ten słynie z puddingu. Bynajmniej nie jest to jednak słodki deser serwowany na koniec posiłku, Yorkshire proponuje nam pudding z białej mąki, jajek. Pudding ten podawany jest zamiast ziemniaków do bardzo popularnej tutaj wołowiny. Hrabstwo to słynie z ciast, chlebów i innych wypieków, są one niezwykłe gdyż przy ich pieczeniu dodaje się piwo, wino lub też brandy.
Co ciekawe w tym regionie, niektóre desery traktowane są jak dania główne, jest tak w przypadku ciasta jabłkowego z serem. Wynika to z tego, że desery tutaj nie są zbyt słodkie a z pewnością bardzo sycące.
Pudding z Yorkshire
Przygotowanie tego dania jest stosunkowo proste, nie można jednak zapominać, iż jest ono tylko dodatkiem do dania właściwego np. wołowiny czy baraniny, której przyrządzenie nie jest już tak łatwe. By pudding nam się udał niezbędne są odpowiednie naczynia – małe, żaroodporne foremki.
Zobacz też : Jak przyrządzić sycące danie rodem z północnej Anglii?
Potrzebne nam będą (przygotowując porcję puddingu dla 4 osób): pół szklanki mąki, szczypta soli, jajko, ¼ szklanki mleka (tłustego), ¼ szklanki wody. Zaczynamy od przesiania mąki, zmieszania z solą, przesypania do miski. Formujemy kopczyk, w który wbijamy jajko, dolewamy mleka i wody. Następnie postępujemy podobnie jak w przypadku ciasta naleśnikowego, mieszamy tak długo aż uzyskamy jednolicie gęste ciasto. Zostawiamy na około 30 minut, pamiętając by naczynie, w którym jest ciasto przykryć ściereczką.
Następnie natłuszczamy foremki, idealnym rozwiązaniem jest użycie tłuszczy z mięsa wołowego, można jednak go zastąpić innym, gdy np. pudding z Yorkshire ma być dodatkiem do kurczaka. Rozdzielamy ciasto do foremek, w zależności od wielkości naczyń otrzymamy różną ilość porcji. Pieczemy w piekarniku (gorącym) przez około 10-15 minut, do czasu, gdy pudding nie nabierze ślicznego złocistego koloru. Podajemy na gorąco, jako dodatek do dania głównego.
Zobacz też : Jak przygotować cornish pasties