Włoska klasyfikacja win

Włoska klasyfikacja win

Włoski system klasyfikacji wina składa się z czterech kategorii.
/ 05.06.2009 18:23
Włoska klasyfikacja win

Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)

Klasyfikacja ta oznacza najwyższą jakość wśród włoskich win. Żeby zasłużyć na miano DOCG wino musi spełnić zaostrzone kryteria DOC i pozytywnie przejść komisyjną ocenę degustacyjną. Grupa win DOCG składa się ona z dość ograniczonej liczby win. Od 2008 roku obowiązuje lista 42 włoskich win, które zasługują na tę klasyfikację.

Denominazione di Origine Controllata (DOC) 

Miał to być odpowiednik francuskiej klasyfikacji: Appellation d'Origine Controlee (AOC). Wina oznaczone tą kategorią muszą pochodzić ze ściśle określonych obszarów, co pozwala zachować specyficzny charakter, który jest zależny od unikalnych właściwości glebowych i klimatycznych danego regionu Włoch.
Regionów DOC jest ponad 250. Szczegółowe przepisy dotyczą też metod uprawiania, wydajności z hektara, długości i sposobów przechowywania. 

Indicazione di Geografica Tipica (IGT) 

Popularne wina stołowe uprawiane w poszczególnych regionach geograficznych. Obok win przeciętnych zdarza się znaleźć w tej kategorii bardzo dobre wina, których producenci nie chcą przestrzegać ścisłych regulacji DOC lub DOCG i wolą eksperymentować z nowymi szczepami i sposobami produkcji. Producenci toskańscy z wielkim powodzeniem wprowadzili, oznaczone tą kategorią nowe odmiany win, zwanych „supertuscan”, które są bardzo cenione i swą ceną często przewyższają niektóre tradycyjnie produkowane wina DOC.

Zobacz także: Wino - savoir vivre

Vini da tavola (VdT) 

Najniższa klasyfikacja, oznacza wino, które zostało wyprodukowane w granicach Włoch, nie musi spełniać żadnego innego kryterium.