Niby rum, a ... nie rum
Cachaca różni się od zwykłego rumy tym, że zamiast melasy używa się do jej produkcji świeżego soki trzcinowego. Brazylijski trunek ma również inny, łagodniejszy smak i aromat niż, np. francuski rum. Dojrzała cachaca ma zwykle 40% zawartość alkoholu i jest alkoholem dojrzewającym kilka lat.
Jak wybrać najlepszą
Ponoć najlepszym rodzajem trunku jest ten o nazwie Cachasa Pirassununga 51 - nazwa pochodzi jest używana, by odróżnić te markę od innych. Szczyci się ona tym, że posiada ona właściwości próbki 51 - niegdyś wybranej jako najlepszej spośród 100 próbek pochodzących od różnych producentów tego trunku.
A co jest dostępne w Polsce
Być może część z czytelników zetknęła się w sklepach z butelką oznaczoną etykietą z dużą krewetką. To właśnie jeden z brazylijskich trunków, produkowany z wysokiej jakości trzciny cukrowej - może mieć smak owocowy, może być bezbarwny lub mieć kolor janosłomkowy.
Polecamy: Limoncello - cytrynowy likier na spirytusie
Picie drinków
Najpopularniejszy w Brazylii drink nosi nazwę caipirinha i bazuje na wspomnianej cachasa. Bez względu na to, czy Brazylijczycy piją ten czy inny drink, zasadą jest, by pierwszy kieliszek wylać na podłogę - w hołdzie nieobecnym. Kolejne kieliszki przeznaczone są już dla obecnych gości.
Pamiętaj też, by nie zwlekać z wypiciem tego drinka, który ujawnia słodycz i goryczkę limonki zarazem - najwięcej rozkoszy dostarczysz podniebieniu pijąc drinka 2 - 3 minuty po przyrządzeniu.
Brazylijczycy często serwują drinka w połączeniu z oliwkami, smażona wieprzowiną, krokietami z rybą, orzechami czy owocami morza.
Cachaca doskonale komponuje się również z sokami owocowymi, tworząc cała gamę drinków o wspólnej nazwie: empadinhas.