Czy można być uzależnionym od czekolady?

Czekolada

Czekolada – słynny film z udziałem Juliette Binoche i Johny Deep-em przypomniał światu, że Francuzi to nie tylko wytrawni koneserzy ale i mistrzowie produkcji czekolady. Popularne jest we Francji powiedzenie: Życie jest jak czekolada, dzięki goryczy doceniasz jego słodycz. Xavier Brebion
/ 25.06.2009 13:57
Czy można być uzależnionym od czekolady?

Historia czekolady we Francji

Czekolada została sprowadzona do Francji w XVII wieku przez hiszpańską księżniczkę Annę Austriaczkę, która przyjechała poślubić króla Ludwika XII. Dwór królewski rozsmakował się w słodkich i pikantnych napojach za sprawą Hiszpańskich konkwistadorów.

Z początku ziarno kakaowca budziło sporo kontrowersji. Przypisywano mu walory lecznicze, ceniono wartości i uważano za afrodyzjak. Jednocześnie uważano, że jedzenie czekolady, mimo, że przyjemne wiąże się z niebezpieczeństwem. Niedługo potem zaczęto sprzedawać ziarno kakaowca w aptekach, co złagodziło lęk przed tym egzotycznym produktem.

Zobacz także: Jak dekorować czekoladą?

Zamiłowanie do ciemnej czekolady

Na początku rewolucji przemysłowej powstały fabryki czekolady a ona sama w postaci tabliczek i gorącego napoju stała się dostępna dla mas. W efekcie Francuzi stali się pasjonatami czekolady. Ale są tak samo wymagający i wybredni wobec czekolady jak wobec wina i zdecydowanie preferują wysokiej jakości ciemną czekoladę, czy to w napojach, czy w słodyczach. Każda rodzina ma swoje ulubione ciasto czekoladowe, którego recepturę przekazuje z pokolenia na pokolenie. Żadne rodzinne spotkanie nie może się obejść bez czekoladowego ciasta „na sposób babuni”. Dla Francuzów czekolada nie jest zarezerwowana jedynie jako przyjemność dla dzieci. Żaden namiętny romans nie może się obejść bez udziału rozpalających zmysły, słodkich, gorzkich i pikantnych czekoladek.

Akademia i Salon Czekolady

Maitres chocolatiers – mistrzowie czekoladnictwa w całym kraju prześcigają się w wymyślaniu z rozmysłem i pasją nowych wyrobów, czyniąc z nich prawdziwą sztukę.
W 1901 roku założono Akademię czekolady, złożoną z 40 ekspertów, wśród których znajdziemy nie tylko Maitres chocolatiers, ale także profesorów uniwersyteckich, prawników i pisarzy, którzy swoją misją ochrony i promocji unikalnych tradycji wyrobu czekolady traktują śmiertelnie poważnie. 

Zobacz także: Ile kalorii mają batony, czekolady i inne słodycze?

Akademia wydaje słowniki i encyklopedie francuskich wyrobów czekoladowych. Co roku przyznawana jest nagroda osobie, która w największym stopniu przyczynia się do rozwoju i podtrzymania tradycji. Francuzi rozpoczęli tradycję międzynarodowego Salonu czekolady, który stanowi okazję do degustacji i podziwiania najwspanialszych dokonań Maitres chocolatiers, którzy na tę okazję tworzą niepowtarzalne dzieła sztuko o zadziwiających kształtach.