Gnocchi - przepisy na różne rodzaje kopytek gnocchi

gnocchi fot. Fotolia
Gnocchi mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego, jak i samodzielnym daniem!
Weronika Kwaśniak / 12.10.2017 09:51
gnocchi fot. Fotolia

Gnocchi to włoskie kluseczki, nieco przypominające polskie kopytka. Mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego, jak i samodzielnym daniem - szczególnie wtedy, gdy wzbogacisz je aksamitnym, aromatycznym sosem. Chociaż gnocchi zazwyczaj są przyrządzane z ziemniaków, istnieje mnóstwo innych wersji tej potrawy. My polecamy też kluseczki z dyni, ze szpinaku albo sera! Przygotuj je razem z nami i przenieś się na chwilę do słonecznej Italii!

Przepis na tradycyjne gnocchi

Oto składniki na klasyczne gnocchi z ziemniaków:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • łyżka oliwy,
  • sól,
  • 4 łyżki masła.

Jak zrobić gnocchi? Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę. Dodaj jajko, oliwę, sól i taką ilość mąki by powstało zwarte ciasto. Podziel je na części. Z każdej części ciasta uformuj podłużny wałek. Pokrój go na kawałki. Każdy lekko spłaszcz widelcem. Gnocchi wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj, aż wypłyną. Polej je roztopionym masłem.

Przepisy kuchni włoskiej: 49 pomysłów

Przepis na gnocchi ze szpinakiem

Składniki na gnocchi ze szpinakiem to:

  • 220 g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g sera typu ricotta,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 70 g tartego parmezanu,
  • pieprz.

Jak zrobić gnocchi ze szpinakiem? Szpinak przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ricottę oraz parmezan. Wymieszaj, dodaj rozkłócone jajka, sól, pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Teraz wsyp połowę mąki, wszystko zmieszaj. Potem dosyp pozostałą część mąki. Formuj kluseczki. Gnocchi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA