Domowa mieszanka quatre epices

Mieszanka quatre epices - czterech przypraw doskonale pasuje do domowych mięs i zup. Warto spróbować.
Quatre epices można przechowywać w pojemnikach lub słoiczkach. fot. Home&you

 Bardzo popularna we Francji mieszanka ziołowa, złożona ze zmielonego pieprzu, gałki muszkatołowej, goździków i suszonego imbiru. Mieszankę stosuje się do przyprawiania zup, warzyw, duszenia i dłuższego gotowania, pasuje do mięs i drobiu.

Dodaje się ją na początku gotowania.

Proporcje:

1 czubata łyżka stołowa zmielonego czarnego ziarnistego pieprzu

2 łyżeczki (do herbaty) zmielonej gałki muszkatołowej

2 łyżeczki startych goździków

1 łyżeczka suszonego imbiru

Zamknąć w słoiczku i przechowywać 3-4 miesiące.

Zobacz także: Jak używać przypraw?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)