Podstawą przyprawy pięciu smaków jest pieprz Syczuański, cynamon, anyż gwiazdkowy i koper włoski.

Jak używać przypraw

Można spędzić w kuchni wiele godzin, przygotowując setki pięknie wyglądających dań. Ale jeśli nie chcemy usłyszeć: niezłe, kochanie, chociaż czegoś mi brakuje… - zaprzyjaźnijmy się z ziołami i przyprawami. Wszak diabeł tkwi w szczegółach…
/ 01.07.2019 14:04
Podstawą przyprawy pięciu smaków jest pieprz Syczuański, cynamon, anyż gwiazdkowy i koper włoski.

Mięta – idealna do warzyw strączkowych np. grochu czy fasoli; również świetnie smakuje z ziemniakami oraz jagnięciną

Koper – łosoś, kalafior, ziemniaki, wyroby mączne, drób

Czarnuszka – pieczywo (zwłaszcza z dodatkiem miodu), ciasto francuskie

Kminek – ziemniaki pieczone, wszelkie warzywa kapustne, pasztety

Zobacz także: Zioła dobre na sen

Szczypior – jajka, omlety, jajecznica, ryby

Dymka – ryby

Czosnek – na roztopionym maśle, idealny do brokułów, brukselki, szpinaku, botwinki czy młodych liści pokrzywy

Rozmaryn – oprócz mięs, idealny do ziemniaków

Tymianek – tłusty drób, pieczone warzywa jak np. pomidory, cukinia, papryka, bakłażany

Lubczyk – sosy, zupy, biały ser

Nasturcja (liście i kwiaty) – biały ser, zielone sałaty

Kolendra – w dużej ilości z pomidorami i wołowiną

Imbir – z masłem idealny do ziemniaków, a także żółtych kasz i drobiu

Ziarna sezamu – wspaniały do wszelkich warzyw kapustnych, uszlachetnia tradycyjną sałatkę „colesław”

Cząber – tłusty drób i marchew gotowana

Szałwia – ryby, mięso, masło, cielęcina, jagnięcina, drób

Lawenda (liście) – ryby, wołowina, ciasteczka maślane, napary

Polecamy: Zioła prowansalskie