Szczególnie warto polecić, by turyści skosztowali tunezyjskich owoców morza przyrządzanych na równe sposoby, w towarzystwie sałatek, pikantnych past, duszonych owoców. Każde z dań powinno być oprawione łykiem lokalnego wina.
Potrawy z ryb i owoców morza
Niemalże w każdej tunezyjskie restauracji spotkasz takie dania: brik à l’oeuf et au thon, brik aux fruit de mer, poisson au brochet, crevettes royale. Pierwsza potrawa to chrupiący, cieniutki naleśnik w kształcie półksiężyca. Jego nadzienie najczęściej stanowi posiekana pietruszka, kolorowa cebula, tuńczyk albo kawałki krewetek. O tym, że potrawa została dobrze przygotowana świadczy właśnie to, że ciasto jest chrupiące, a z wnętrza wylewa się półpłynne jajko. Druga potrawa to brik, ale jego farsz jest nieco inny - jego podstawą są krewetki. Kolejne danie to potrawa z grilla - grillowana ryba i szaszłyk są podawane jednocześnie z frytkami i duszonymi warzywami: marchewką, papryką, pomidorami i fasolą. Ostatnia potrawa - to jak łatwo się domyślić krewetki królewskie.
Polecamy: Czego nie może zabraknąć w tunezyjskiej kuchni?
Potrawy charakterystyczne
Harissa jest gęsty czerwony sos, który przyrządza się z papryki, czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy. Jest podawana często jako przekąska, z oliwą, tuńczykiem i świeżym pieczywem.
Należy uważać spożywając te przekąskę, gdyż pasta Harissa jest bardzo pikantna.
Cous cous - to tradycyjne tunezyjskie danie trafi w gust zarówno wielbicieli mięsa, jak i amatorów słodkości. Kaszka kuskus stanowi podstawę tego dania, najczęściej podaje się ją z mięsem kurczaka, jagnięcia lub baraniny. Może też być podawana z warzywami lub na słodko, z rodzynkami, miodem i odrobiną orzechów.
W Tunezji kuskus często ma niesamowicie żółtą barwę - ten kolor kaszka zawdzięcza dodanej kurkumie. Co ciekawe kuskus w połączeniu z rybą można zjeść tylko w Tunezji.
Czytaj także: Algierski kuskus