Wykończenie eklerki stanowi polewa czekoladowa lub toffi.
Korpus powstaje z tego samego ciasta co profitrolki, wytłacza się go przez rękaw cukierniczy i wypieka na krucho. Podczas wyrastania w środku tworzy się dziura, którą po przekrojeniu wzdłuż wypełnia się kremem.
Podobnie do eklerki robi się ptysie – zobacz przepis: Ptysie, z tą różnicą, że zamiast podłużnego - mają okrągły korpus.
Możemy wykonać je prostszym sposobem - zakupić gotowe korpusy i wypełnić w domu świeżo ubitą śmietaną i polać polewą czekoladową.
Eklerki pochodzą z Francji i powstały w XIX wieku, najprawdopodobniej wynalazł jeden z najsłynniejszych szefów kuchni i cukierników zarazem: Antonin Carême, twórca wykwintnej haute cuisine – francuskiej sztuki kulinarnej najwyższych lotów.
Zobacz także: Melba, czyli brzoskwiniowa arystokracja