Klasyki cukierni - Eklerki inaczej eklery

Eklery są pyszną. słodką przekąską.
Eklerka to wąskie ciastko, w kształcie kociego języczka złożone z korpusu z ciasta ptysiowego, wypełnionego bitą śmietaną lub kremem kawowym bądź czekoladowym.
/ 11.12.2009 17:56
Eklery są pyszną. słodką przekąską.

Wykończenie eklerki stanowi polewa czekoladowa lub toffi.

Korpus powstaje z tego samego ciasta co profitrolki, wytłacza się go przez rękaw cukierniczy i wypieka na krucho. Podczas wyrastania w środku tworzy się dziura, którą po przekrojeniu wzdłuż wypełnia się kremem.

Podobnie do eklerki robi się ptysie – zobacz przepis: Ptysie, z tą różnicą, że zamiast podłużnego - mają okrągły korpus. 

Możemy wykonać je prostszym sposobem - zakupić gotowe korpusy i wypełnić w domu świeżo ubitą śmietaną i polać polewą czekoladową.

Eklerki pochodzą z Francji i powstały w XIX wieku, najprawdopodobniej wynalazł jeden z najsłynniejszych szefów kuchni i cukierników zarazem: Antonin Carême, twórca wykwintnej haute cuisine – francuskiej sztuki kulinarnej najwyższych lotów.

Zobacz także: Melba, czyli brzoskwiniowa arystokracja