Co spotkasz w daniach indonezyjskich?

Mleczko kokosowe powstaje dzięki zmielonemu miąższowi orzecha, jest białe, gęste i kremowe.
Gospodynie na Jawie czy Sumatrze potrafią wyczarować niezwykłe dania z ulubionych składników. Kilka z nich darzą szczególnym uznaniem.
/ 08.11.2010 18:44
Mleczko kokosowe powstaje dzięki zmielonemu miąższowi orzecha, jest białe, gęste i kremowe.

Ryżowe pola

Ryż stanowi podstawę indonezyjskiej kuchni. Podaje się go z różnymi rodzajami mięsa, rybami i warzywami. Wśród najbardziej znanych dań tego kraju jest nasi goreng, czyli smażony ryż. Choć ma korzenie chińskie, dzięki miejscowym paniom domu nabrał iście indonezyjskiego charakteru i dziś stanowi niemal danie narodowej. Popularny jest również longtong, czyli ryz parowany w liściach bananowca. Potrawa ta sprzedawana jest nawet na ulicznych stoiskach. Do ulubionych należą też rozmaite mieszanki ryżowo-warzywne, czasami z dodatkiem mięsa lub ryby, zawsze z wieloma przyprawami i sosami. Na przykład w ayam goreng ryżowi towarzyszy kurczak, a nasi kuning to potrawa ryżowa podawana podczas ważnych uroczystości, w której do ryżu dodaje się między innymi niezwykle aromatyczne przyprawy: kurkumę, trawę cytrynową i liście limonki kaffir.

Zobacz także: Jak ugotować ryż po tajsku?

Kokosowy smak

Trudno wyobrazić sobie miejscową kuchnię bez kokosów. Czasami dodaje się wiórki koksowych, najczęściej jednak w potrawach pojawia się mleczko kokosowe. Wbrew pozorom mleczkiem kokosowym nie jest ciecz wypływająca bezpośrednio z kokosowego orzecha. Mleczko powstaje dzięki zmielonemu miąższowi orzecha, jest białe, gęste i kremowe. Nie należy go zbyt długo i intensywnie gotować. W indonezyjskich potrawach najczęściej towarzyszy rozmaitym potrawkom curry, dodaje się go do zup i smażonych warzyw. Chętnie dusi się w nim kurczaka, ale mleczko pojawia się również w rendang, słynnej duszonej wołowinie. Mleczko bierze udział w tworzeniu deserów, na przykład pisang goreng, czyli bananów smażonych w mleczku kokosowym z migdałami.

Zobacz także: Jak wykorzystać mleko kokosowe?

Pikantne sosy

Ponieważ wiele dań kuchni indonezyjskiej ma postać potrawek, dobrze sprawdzają się z nimi rozmaite sosy. Prym wiodą paprykowe sambale o różnym stopniu intensywności, a także słodki sos sojowy ketjap manis. Do tego jeszcze gęsty, intensywny i aromatyczny sos bumbu oraz bardzo lubiany przez Indonezyjczyków sos z orzeszków ziemnych. Każda gospodyni potrafi przyrządzić własną wersję każdego z tych sosów i chętnie to robią, dopasowując intensywność smaku do swoich upodobań i możliwości.

Redakcja poleca

REKLAMA