SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie paski rabarbaru
- 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
- 1/3 szklanki rodzynek sułtanek
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
- cukier
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
Zobacz także: 3 przepisy na ciasto z rabarbarem!
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować składniki. Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Tak samo drobno pokroić cebulę . Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki . Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. Dusić aż rabarbar, rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka , ostudzić i wstawić do lodówki .
Podawać do zimnych mięs, wędlin, serów.
Autor: Babciagramolka
Chutney podaje się lekko schłodzony.
Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić chutney z pomidorów?