Chutney z rabarbaru do mięs

Chutney z rabarbarem.
Oto przepis na świetny sos do mięs - chutney z rabarbaru.
/ 23.05.2012 11:09
Chutney z rabarbarem.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki obranego i pokrojonego w cienkie paski rabarbaru
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
  • 1/3 szklanki rodzynek sułtanek
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
  • cukier
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Zobacz także: 3 przepisy na ciasto z rabarbarem!

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować składniki. Rabarbar obrać , umyć i pokroić w cienkie plasterki .Tak samo drobno pokroić cebulę . Do garnka o grubym dnie wrzucić wszystkie składniki . Wlać ocet i wodę. Dodać 4 pełne łyżeczki cukru. Zagotować. Dusić aż rabarbar, rodzynki i cebula rozgotują się, a płyny odparują . Dodać olej i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przełożyć do słoiczka , ostudzić i wstawić do lodówki .

Podawać do zimnych mięs, wędlin, serów.

Autor: Babciagramolka

Chutney podaje się lekko schłodzony.

Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić chutney z pomidorów?

Redakcja poleca

REKLAMA