POLECAMY

Chorwackie wina

W Polsce nie doceniamy win pochodzących z Chorwacji. Wielu z nas kojarzy ten kraj z tanimi, słodkimi trunkami, które można nabyć na przydrożnym straganie. To błąd! Chorwacja może pochwalić się kilkoma świetnymi winami.
Chorwackie wina

Mówiąc o kuchni chorwackiej dużo uwagi należy poświęcić alkoholom. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze są oczywiście wyjątkowe, chorwackie wina. Możemy tu spotkać wina białe, których cierpki smak zaskoczy i z pewnością zasmakuje wszystkim koneserom.

Jednak to  głównie wina czerwone – słodkie i wytrawne – których charakterystyczną cechą jest lekka owocowa nuta – cieszą się największym powodzeniem. Ciekawą chorwacką tradycją jest mieszanie wina z innymi napojami.

Zobacz także: Alkohole najpopularniejsze w Chorwacji

Wina czerwone

Jako przekąskę do tego gatunku podaje się najczęściej oliwki nadziewane kozim serem lub pikantną rybą inčun. Najbardziej popularną zakąską jest pršut, czyli suszona szynka wędzona z wieprzowiny.

Najlepszy smak czerwonego wina otrzymamy, jeśli pół godziny przed podaniem przelejemy je do karafki. Napój traci wówczas swój zapach leżakowania, a nabiera ciężkiego i wyrafinowanego smaku.

W pobliżu wybrzeża najczęściej można spotkać takie wina jak: Teran, Merlot, Kabernet, Opolo, Plavac i Postup.

Polecane wino czerwone – Mora Barrique

Jest to czerwone wino wytrawne, którego intensywny zapach wspomaga cierpki smak owoców leśnych. Serwuje się je głównie do potraw z grilla oraz drobiu. Zawartość alkoholu wynosi około 12,5%.

Zobacz także: Europa winem stoi - nasz kontynent słynie ze spożywania wina!

Wina białe

Białe wino jest znakomitym dodatkiem do owoców morza oraz wszelkich gatunków ryb, zarówno tych smażonych, jak i grillowanych. Pasuje także do potraw z drobiu oraz  sałatek. Chorwaci spożywają białe wino z dodatkiem wody mineralnej praktycznie do wszystkich posiłków.

Najpopularniejsze białe wina to przede wszystkim: Kujundzusa, Malvazija, Pinot i Posip.

Polecane wino białe – Malvazija Istarska

Jest to wino ze szczepu malvazja. Charakteryzuje się orzeźwiającym, owocowym smakiem. Powinno być spożywane już w pierwszym roku po winobraniu. Jest to delikatne i lekkie wino, które pochodzi z Istrii. Podaje się je do ryb, skorupiaków oraz drobiu. Zawiera 13% alkoholu.

Przepisy celne


Cenną i smutną informacją dla turystów będzie fakt, jak mało można przewieźć alkoholu przez granicę. Bez opłaty celnej można wywieźć z Chorwacji jedynie 2 litry wina i 1 litr mocniejszego alkoholu.

Zobacz także: Domowe wino z ciemnych winogron

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)