Popularną chorwacką przekąską jest hladni pladanj, czyli zimny talerz. Ze względu na region w którym jest podawany, jego skład nieco się zmienia. Ogólnie rzecz biorąc produktami, które powinny się na nim znaleźć są małe kiełbaski, ser owczy, salami i inne. Bardzo popularne są tu sery, zwłaszcza ser z wyspy Pag. Idealną przekąskę może stanowić połączenie paskiego sera(paški sir) z szynką z Dalmacji( pršut – szynka suszona, a następnie wędzona), a wszystko t z dodatkiem oliwek.
Polecamy: Chorwackie desery
Przystawki przyrządzane są zazwyczaj z suszonego bądź wędzonego sera, grochu zapiekanego z ziemniakami, czy warzyw takich jak szpinak, papryka, pomidory. Wart spróbowania jest także kulen, czyli tradycyjna Slawońska kiełbasa o ostrym, pikantnym smaku, przypominająca salami. Popularne są również knedle lub bułki nadziewane twarogiem i warzywami.
Zobacz także: Czego spróbować w Chorwacji?