Jollof Rice nazywa się również „Benachin”, co w języku Wolof oznacza dosłownie jeden garnek. Językiem tym posługuje się 40% mieszkańców kraju, choć język oficjalny to francuski. Jest to danie bardzo popularne w całej Afryce Wschodniej, a szczególnie właśnie wśród grupy etnicznej Wolof. Jednak nie można dokładnie określić skąd ta potrawa pochodzi czy z Senegalu, czy z Gambii.
Polecamy: Sztuka przyrządzania risotto
Przepis na senegalskie risotto
Składniki na 6 osób
- Składniki:
- 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub oliwy
- 8 plastrów bekonu z indyka lub 2 drobiowe kiełbaski
- 3 duże filety z kurczaka
- 6 wyciśniętych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 laski wanilii (może być w proszku)
- 5 pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 pokrojone czerwone cebule
- 2 papryczki jalapeño, bez pestek i ścianek, pokrojone
- 250 g ryżu np. basmati
- 750 ml bulionu z kurczaka
- 5-6 cebulek dymek
- 3 zwykłe zielone papryki
- 250 g zielonego groszku
- 2 marchewki
- 1 cukinia
Sposób przygotowania:
- Podsmażyć na oleju bekon, pokrojone filety z kurczaka, czosnek, chili, kumin i kolendrę. Smażyć do czasu aż filety się zarumienią i później je odłożyć.
- Dodać cebule, jalapeño, sól i poddusić aż cebula będzie miękka. Dodać pokrojoną paprykę, marchewkę, cukinie i gotować jeszcze chwilę.
- Dodać odłożone filety, ryż, bulion i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie i szczelnie przykryć naczynie pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, do czasu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odstawić potem na 15 minut, żeby smaki się ładnie zgrały.
- Jeśli używasz lasek wanilii teraz czas, aby je wyrzucić. Dodać pokrojone dymki i groszek. Pogotować jeszcze chwilkę. Gotowe!
Naczynie musi mieć szczelną pokrywę. Można zrobić wersje wegetariańską tej potrawy dodając sezonowe warzywa, ale zachowując ten sam sposób przyrządzenia i przyprawy. Najważniejsze żeby danie miało żywo czerwony kolor.
Zobacz także: Jak gotować risotto?