POLECAMY

Chicken Jollof Rice czyli senegalskie risotto

Risotto w Senegalu cieszy się dużą popularnością, choć do końca nie wiadomo, czy potrawa ta pochodzi z samego Senegalu, czy z Gambii.
Chicken Jollof Rice czyli senegalskie risotto

Jollof Rice nazywa się również „Benachin”, co w języku Wolof oznacza dosłownie jeden garnek. Językiem tym posługuje się 40% mieszkańców kraju, choć język oficjalny to francuski. Jest to danie bardzo popularne w całej Afryce Wschodniej, a szczególnie właśnie wśród grupy etnicznej Wolof. Jednak nie można dokładnie określić skąd ta potrawa pochodzi czy z Senegalu, czy z Gambii.

Polecamy: Sztuka przyrządzania risotto

Przepis na senegalskie risotto

Składniki na 6 osób

  • Składniki:
  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub oliwy
  • 8 plastrów bekonu z indyka lub 2 drobiowe kiełbaski
  • 3 duże filety z kurczaka
  • 6 wyciśniętych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 laski wanilii (może być w proszku)
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 pokrojone czerwone cebule
  • 2 papryczki jalapeño, bez pestek i ścianek, pokrojone
  • 250 g ryżu np. basmati
  • 750 ml bulionu z kurczaka
  • 5-6 cebulek dymek
  • 3 zwykłe zielone papryki
  • 250 g zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia

Sposób przygotowania:

  1. Podsmażyć na oleju bekon, pokrojone filety z kurczaka, czosnek, chili, kumin i kolendrę. Smażyć do czasu aż filety się zarumienią i później je odłożyć.
  2. Dodać cebule, jalapeño, sól i poddusić aż cebula będzie miękka. Dodać pokrojoną paprykę, marchewkę, cukinie i gotować jeszcze chwilę.
  3. Dodać odłożone filety, ryż, bulion i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie i szczelnie przykryć naczynie pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, do czasu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odstawić potem na 15 minut, żeby smaki się ładnie zgrały.
  4. Jeśli używasz lasek wanilii teraz czas, aby je wyrzucić. Dodać pokrojone dymki i groszek. Pogotować jeszcze chwilkę. Gotowe!

Naczynie musi mieć szczelną pokrywę. Można zrobić wersje wegetariańską tej potrawy dodając sezonowe warzywa, ale zachowując ten sam sposób przyrządzenia i przyprawy. Najważniejsze żeby danie miało żywo czerwony kolor.

Zobacz także: Jak gotować risotto?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)