Składniki:
- 250g chudej wieprzowiny
- 2 średnie cebule
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 marchewka
- 1 średnie jabłko
- puszka groszku konserwowego
- 2 ząbki czosnku
- Ulubione przyprawy do mięsa
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka ketchupu ( oryginalnie sos BBQ)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od umycia i pokrojenia w kostkę mięsa. Następnie doprawione ulubionymi przyprawami mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem smażymy około 10 minut. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy soczewicę oraz usmażone mięso, cebulę i czosnek. Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory, odsączony groszek, marchewkę posiekaną w plastry oraz jabłko bez skórki i pestek pokrojone w kostkę. Gotujemy następne 20 minut. Gotujący się gulasz doprawiamy papryką, pieprzem, solą oraz ketchupem. Gotujemy jeszcze około 10 minut i podajemy.
Autor: Ryba022.
Zobacz również inne przepisy w dziale Kuchnia amerykańska