Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 8 jajek
- po 3/4 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 torebki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- puszka ananasów
- słoiczek dżemu truskawkowego
- 1,2 l śmietanki kremówki
- 4 torebki zagęstnika do bitej śmietany
- poncz herbaciany do nasączenia
- 2 łyżeczki żelatyny
- ananasy, truskawki, melisa cytrynowa, paseczki i otarta skórka limetki do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem i 1 cukrem wanilinowym ubij na parze na kremową masę. Dodaj dwa rodzaje przesianej mąki i proszek do/pieczenia. Wymieszaj.
- 3/4 ciasta wlej do dużej tortownicy. Piecz około 25 min w temp. 190 st. Resztę ciasta wymieszaj z kakao i wlej do niewielkiego garnuszka (np. aluminiowego). Piecz około 15 min w temp. 190 st.
- Kiedy oba biszkopty ostygną, każdy przekrój na 3 placki.
- Ananasy w puszce zmiksuj razem z zalewą i żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Masą przełóż dwa nasączone jasne placki biszkoptowe.
- Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem reszty cukru wanilinowego i zagęstnika do bitej śmietany. Częścią posmaruj przełożone placki. Przykryj trzecim jasnym biszkoptem.
- Na tym ułóż ciemny placek, nasącz go i posmaruj przetartym dżemem truskawkowym. Przykryj kolejnym plackiem, nasącz, posmaruj śmietanką. Przykryj ostatnim plackiem.
- Cały tort równomiernie posmaruj pozostałą śmietanką. Z plasterków ananasa wytnij motyle skrzydełka, a z truskawek zrób tułowia. Motylkami udekoruj tort. Z pasków skórki limetki zrób motylom czułki. Tort przybierz listkami melisy cytrynowej, posyp startą skórką limetki.