Śmietanowy tort z ananasem - przepis

Śmietanowy tort z ananasem będzie smakowitym zwieńczeniem wspaniałego przyjęcia - komunijnego, urodzinowego czy weselnego...
/ 07.05.2013 13:35
DRUKUJ PRZEPIS
Śmietanowy tort z ananasem - przepis fot. STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 jajek
  • po 3/4 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 torebki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • puszka ananasów
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1,2 l śmietanki kremówki
  • 4 torebki zagęstnika do bitej śmietany
  • poncz herbaciany do nasączenia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ananasy, truskawki, melisa cytrynowa, paseczki i otarta skórka limetki do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Jajka z cukrem i 1 cukrem wanilinowym ubij na parze na kremową masę. Dodaj dwa rodzaje przesianej mąki i proszek do/pieczenia. Wymieszaj.
  2. 3/4 ciasta wlej do dużej tortownicy. Piecz około 25 min w temp. 190 st. Resztę ciasta wymieszaj z kakao i wlej do niewielkiego garnuszka (np. aluminiowego). Piecz około 15 min w temp. 190 st.
  3. Kiedy oba biszkopty ostygną, każdy przekrój na 3 placki.
  4. Ananasy w puszce zmiksuj razem z zalewą i żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Masą przełóż dwa nasączone jasne placki biszkoptowe.
  5. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem reszty cukru wanilinowego i zagęstnika do bitej śmietany. Częścią posmaruj przełożone placki. Przykryj trzecim jasnym biszkoptem.
  6. Na tym ułóż ciemny placek, nasącz go i posmaruj przetartym dżemem truskawkowym. Przykryj kolejnym plackiem, nasącz, posmaruj śmietanką. Przykryj ostatnim plackiem.
  7. Cały tort równomiernie posmaruj pozostałą śmietanką. Z plasterków ananasa wytnij motyle skrzydełka, a z truskawek zrób tułowia. Motylkami udekoruj tort. Z pasków skórki limetki zrób motylom czułki. Tort przybierz listkami melisy cytrynowej, posyp startą skórką limetki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA