Dzień jak co dzień warto zacząć od śniadania
Brazylijskie śniadanie to porcja cafezinho - z cukrem, ale bez mleka. A do tego bułeczki z nadzieniem słodkim, a częściej z mięsnym. Można też sięgnąć po zapiekankę z dodatkiem siekanej baraniny lub w okresie letnim - grillowane kurze serduszka.
W środku dnia - obiad
Proponuję posiłek złożony z zupy, drugiego dania i deseru - można oczywiście wybrać tylko jeden element, przecież śniadanie nie należało do lekkich.
Zupa z serc palmowych
Sopa de palmito, czyli zupa z serc palmowych należy do łatwych w przygotowaniu potraw. By ją zrobić potrzebujesz: serca palmowe z puszki, masło, mąkę, mleko, śmietanę tortową, bulion drobiowy. Opłukane serca palmowe zmiksuj. Roztopione masło oprósz mąką - zrób jasną zasmażkę, dodaj do niej bulion. Pamiętaj by cały czas mieszać zasmażkę łączącą się z bulionem, by nie powstały grudki. Dodaj zmiksowane serca palmowe, i znów całość zmiksuj.
Tuż przed podaniem dodaj do zupy mleko i śmietanę - zupę mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Podawaj doprawioną białym pieprzem.
Costelinha
To propozycja podania żeberek. Nie jest to danie zbyt pracochłonne, umyte żeberka wystarczy natrzeć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso możesz włożyć do nagrzanego piekarnika i grillować do zrumienienia. Dzięki temu mięso będzie z wierzchu chrupiące a w środku soczyste.
Żeberka można podać z ryżem i cząstką cytryny - jej sok jest jedną z trzech przypraw, które wzbogacają smak żeberek.
Polecamy: Jakie mięso na obiad?
Deser
Proponuję czekoladowy deser na zimno. By go przysądzić musisz rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady. W osobnych naczyniach ubij: piane z białek, śmietanę, żółtka z cukrem. Ubite żółtka połącz z czekoladą, a po ostudzeniu z ubitymi białkami i śmietaną. Masę przełóż do pucharków i schłódź w lodówce.
Czytaj także: Jak przygotować brazylijskie smakołyki?