A może brazylijski posiłek?

A może brazylijski posiłek?
Wiele osób kojarzy z Brazylią karnawał, ale warto wiedzieć, jak przygotować brazylijski posiłek. Spośród wielu dań kuchni brazylijskie spróbowałam wybrać takie, które pozwolą choć na jeden dzień przenieść się do tego tropikalnego kraju dzięki egzotycznym smakom i zapachom. Zupa z serc palmowych czy Costelinha to tylko jedne z wielu smakołyków.
/ 28.11.2010 11:04
A może brazylijski posiłek?

Dzień jak co dzień warto zacząć od śniadania
Brazylijskie śniadanie to porcja cafezinho - z cukrem, ale bez mleka. A do tego bułeczki z nadzieniem słodkim, a częściej z mięsnym. Można też sięgnąć po zapiekankę z dodatkiem siekanej baraniny lub w okresie letnim - grillowane kurze serduszka.

W środku dnia - obiad

Proponuję posiłek złożony z zupy, drugiego dania i deseru - można oczywiście wybrać tylko jeden element, przecież śniadanie nie należało do lekkich.

Zupa z serc palmowych

Sopa de palmito, czyli zupa z serc palmowych należy do łatwych w przygotowaniu potraw. By ją zrobić potrzebujesz: serca palmowe z puszki, masło, mąkę, mleko, śmietanę tortową, bulion drobiowy. Opłukane serca palmowe zmiksuj. Roztopione masło oprósz mąką - zrób jasną zasmażkę, dodaj do niej bulion. Pamiętaj by cały czas mieszać zasmażkę łączącą się z bulionem, by nie powstały grudki. Dodaj zmiksowane serca palmowe, i znów całość zmiksuj.

Tuż przed podaniem dodaj do zupy mleko i śmietanę - zupę mocno podgrzej, ale już nie gotuj. Podawaj doprawioną białym pieprzem.

Costelinha

To propozycja podania żeberek. Nie jest to danie zbyt pracochłonne, umyte żeberka wystarczy natrzeć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso możesz włożyć do nagrzanego piekarnika i grillować do zrumienienia. Dzięki temu mięso będzie z wierzchu chrupiące a w środku soczyste.

Żeberka można podać z ryżem i cząstką cytryny - jej sok jest jedną z trzech przypraw, które wzbogacają smak żeberek

Polecamy: Jakie mięso na obiad?

Deser

Proponuję czekoladowy deser na zimno. By go przysądzić musisz rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady. W osobnych naczyniach ubij: piane z białek, śmietanę, żółtka z cukrem. Ubite żółtka połącz z czekoladą, a po ostudzeniu z ubitymi białkami i śmietaną. Masę przełóż do pucharków i schłódź w lodówce. 

Czytaj także: Jak przygotować brazylijskie smakołyki?

Redakcja poleca

REKLAMA