Historia produkcji wina w Argentynie jest dosyć prosta – w przeszłości nawet smutna. Dlaczego? Kraj produkował bardzo duże ilości wina, hektolitry tego zacnego trunku nie były jednak eksportowane – stąd przekonanie o jego słabej jakości. Argentyna była znana jedynie z tego, że wina produkowało się dużo. Z czasem dopiero w miarę rozwoju gospodarczego i bogacenia się państwa zaczęto inwestować w edukację na temat produkcji wina oraz sprzęt na miarę światową. Dużym echem odbił się także kryzys ekonomiczny na początku lat 90. – produkcja wina zmalała o połowę, a szansy na zysk z jego sprzedaży można było upatrywać wyłącznie w polepszeniu jego jakości oraz planowanym eksporcie .
Dzięki temu dziś Argentyńczycy piją mniej, za to stawiają na jakość, co przynosi im międzynarodową sławę.
Czemu warto skosztować argentyńskiego wina?
Tym co je wyróżnia spośród innych na pewno jest fakt, że winorośl uprawiana jest nawet na wysokości 2400 m n.p.m. Argentyna jest bardzo zróżnicowana klimatycznie – na północy kraju jest zdecydowanie cieplej niż na południu. Dlatego też w zależności od ziem na których uprawia się winorośl wino będzie miało inny smak.
Zobacz także: Kilka słów o kuchni argentyńskiej
Podział na regiony winiarskie i jego konsekwencje
Państwo składa się z 7 regionów winiarskich. Są to: La Rioja, San Juan, Catamarca, Rio Negro, Neuguen, Mendoza i Salta.
Regionem najbardziej płodnym w uprawę winorośli jest Mendoza – to stąd pochodzi 75 % produkcji całego kraju.
Na smak wina duży wpływ mają warunki klimatyczne i sposób uprawy. Dzięki dużemu, właściwie ciągłemu nasłonecznieniu w dzień i niskim temperaturom w godzinach nocnych winorośl ma dobre warunki do wzrostu i dojrzewania.
W przeważającej ilości piaszczyste gleby także sprzyjają efektywnej uprawie.
Polecamy: Drinki i napoje chilijskie
Odmiany i szczepy winorośli
Istnieje wiele szczepów – najbardziej znane to Torrontes, Merlot, Lambrusco, Corrontez, Bonarda, Malbec, Cabernet Sauvignon, Tannat, Shiraz oraz Criolla Grande.
Malbec stanowi około 75 % upraw wśród win czerwonych (vino tinto). Uzyskiwane wino jest mocno skoncentrowane, z wyraźnym zapachem smoły i gorzkiej czekolady.
Torrontes to wino białe o unikalnym ziemist0-kwiatowym zapachu. Pochodzi z Galicji – regionu w Hiszpanii. Ma lekko owocowy smak, jest silnie aromatyczne. Szczep ten występuje pod trzema różnymi nazwami – Torrontes Mendocino, Torrontes Riojana oraz Torrontes Sanjuanino.
Salud!