Reklama

Pyszne placuszki z rabarbarem przygotujesz w kilkanaście minut z tego, co akurat znajdziesz w lodówce. Ta idealnie słodka, a jednocześnie zdrowa przekąska świetnie będzie pasować do kawy, herbaty czy letnich drinków. Sezon na rabarbar w pełni, dlatego wykorzystaj maksymalnie jego potencjał!

Reklama

Spis treści:

  1. Jogurtowe placuszki z rabarbarem
  2. Racuchy z rabarbarem na maślance
  3. Fit placki z rabarbarem

Przepis na jogurtowe placki z rabarbarem

Jogurtowe placuszki to idealny pomysł na szybką przekąskę, kiedy chcesz przygotować coś pysznego, a jednocześnie niewymagającego. To także genialny pomysł na zdrowe śniadanie dla dziecka czy lunch do pracy.

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego,
  • jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • ok. 90 g rabarbaru (jedna gałązka),
  • łyżka oleju + do smażenia,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, osusz, a następnie obierz i pokrój na drobne kawałki.
  2. Do miski wlej jogurt, wbij jajko, dodaj olej i wymieszaj trzepaczką.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do masy w dwóch partiach. Wymieszaj do połączenia składników.
  4. Następnie dodaj pokrojony rabarbar i opcjonalnie miód.
  5. Tak przygotowane ciasto wykładaj partiami na mocno rozgrzaną patelnię (suchą lub z niewielką ilością oleju, jak przy naleśnikach).
  6. Smaż po kilka minut z każdej strony.
  7. Udekoruj wedle uznania.
fot. Placki z rabarbarem na jogurcie/Adobe Stock, zigzagmtart

Racuchy z rabarbarem na maślance

Na pewno znasz przepis na racuchy z jabłkami - jest najpopularniejszy i pamiętamy go z babcinej kuchni. Jednak idealnie sprawdzi się także zamiana jabłek na rabarbar - tak przygotowany deser będzie mniej słodki, zdrowy i idealny na śniadanie czy podwieczorek. Te pyszne gałązki możesz także dodać do racuszków z serem.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 125 ml mleka,
  • łodyżka rabarbaru (ok. 100-120 g),
  • 2 jajka M,
  • łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata),
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, osusz, obierz i pokrój na drobne kawałki.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstaw na chwilę.
  3. W tym czasie do miski wlej mleko i wrzuć żółtka. Zmiksuj lub wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach.
  4. Dodaj rabarbar, proszek do pieczenia oraz miód, jeśli używasz. Wymieszaj.
  5. Na koniec bardzo ostrożnie dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką.
  6. Smaż placuszki na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Udekoruj wedle uznania.
fot. Racuchy z rabarbarem/Adobe Stock, A_Lein

FIT placki z rabarbarem

Fit placki sprawdzą się nie tylko dla osób dbających o linię, ale także sportowców oraz osób, które z powodów zdrowotnych muszą wykluczyć np. produkty pszenne. Takie placuszki będą doskonałym pomysłem na śniadanie czy szybki lunch.

Składniki:

  • ok. 150 g rabarbaru (jedna dłuższa łodyżka),
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 jajka M,
  • łyżka erytrytolu lub innego słodzika,
  • 20 ml mleka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Żółtka oddziel od białek i przełóż do miski. Dodaj mleko, erytrytol oraz mąkę. Wymieszaj trzepaczką.
  3. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, a następnie gęstą pianę przełóż ostrożnie do pozostałej masy.
  4. Dodaj rabarbar i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszaj, a następnie przekładaj porcje masy na patelnię z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju lub masła klarowanego.
fot. Placki z rabarbarem fit/Adobe Stock, A_Lein
Reklama

Zobacz też inne pomysły na rabarbar:

Reklama
Reklama
Reklama