Reklama

Jesienne desery możesz przygotować na wiele sposobów, wykorzystując nie tylko owoce i słodkie sosy, ale także niektóre warzywa. Królową deserów niezaprzeczalnie jest dynia, której łagodny smak doskonale współgra z owocami czy korzennymi przyprawami. Jesienne desery doskonale uzupełniają się z gorącą kawą.

Reklama

Spis treści:

  1. Sos karmelowy do deserów
  2. Placki z dyni
  3. Pieczone jabłka faszerowane
  4. Gruszka na cieście francuskim
  5. Granola z owocami i sosem karmelowym

Sos karmelowy do jesiennych deserów

Ten sos karmelowy możesz wykorzystać do wszystkich deserów, które znajdziesz w tym zestawieniu. Jest łatwy do wykonania, a dodatkowo pysznie smakuje. Możesz przygotować go w wersji na słodko lub klasyczny słony karmel – obie sprawdzą się do jesiennych deserów.

Składniki:

  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g śmietanki 36%,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanka i masło powinny być w temperaturze zbliżonej do pokojowej.
  2. Cukier przełóż do rondelka i rozłóż płasko na dnie. Następnie zacznij podgrzewać, nie mieszaj. Uważaj, aby cukier się nie przypalił. Musi się jedynie lekko rozpuścić i zbrązowieć.
  3. Kiedy zauważysz, że cukier zaczyna się dymić, zmniejsz ogień do minimum i dodaj masło.
  4. Mieszaj energicznie, aż wszystko się rozpuści i dobrze połączy.
  5. Następnie dodaj śmietankę. Zdejmij rondelek z ognia i mieszaj ok. 40 sekund, aż powstanie gęsta, jednolita masa.
jesienne desery sos karmelowy

fot. Sos karmelowy do jesiennych deserów/Adobe Stock, Anikonaann

Jesienne desery: placki z dyni

Placki dyniowe możesz przygotować na słono lub na słodko. Podawaj je jako pyszny deser lub przekąskę podczas imprez. Pomysłów na potrawy z dyni jest naprawdę mnóstwo, ale placki zdecydowanie są na podium.

Składniki:

  • ok. 200 g jadalnej części dyni (po obraniu i wydrążeniu),
  • 160 g mąki pszennej,
  • 120 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki sosu karmelowego.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do miski. Dodaj jogurt, jajka i oba cukru.
  2. Wymieszaj całość.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej ją do mokrych składników i dobrze połącz.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcję masy. Smaż z każdej strony po kilka minut. Placki nieco urosną, dlatego nie wykładaj masy blisko siebie.
  5. Na koniec udekoruj jesienny deser sosem karmelowym lub miodem.
jesienne desery placki z dyni

fot. Jesienne desery: placki dyniowe/Adobe Stock, Vladislav Noseek

Jesienne desery: pieczone jabłka faszerowane

Pieczone jabłka to niemal jesienny obowiązek. Smakują doskonale, a dodatkowo są sycące i rozgrzewające. Możesz upiec je bez farszu albo wypełnić jesiennymi dobrociami, takimi jak orzechy.

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • ok. 60 g granoli,
  • 2 łyżki mieszanki studenckiej,
  • garść orzechów włoskich,
  • 3 łyżki sosu karmelowego,
  • 100 g serka mascarpone,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Jabłka umyj i odetnij “kapelusze”.
  2. Następnie wydrąż środek, jednak nie za mocno – zbyt cienkie “ścianki” jabłek mogą sprawić, że deser się rozpadnie.
  3. Do miski wrzuć wszystkie orzechy, bakalie oraz granolę. Dodaj cukier, cynamon, serek mascarpone oraz sos karmelowy.
  4. Wymieszaj całość, a następnie gotową masą nafaszeruj jabłka.
  5. Przykryj je “kapeluszami” i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 20-30 minut.
  6. Podawaj ten jesienny deser z sosem karmelowym.
jesienne desery pieczone jabłka

fot. Jesienne desery: pieczone jabłka faszerowane/Adobe Stock, elena_hramowa

Jesienne desery: gruszka na cieście francuskim

Gruszka na francuskim cieście z dodatkiem sera pleśniowego to idealna przekąska na imprezy i spotkania rodzinne. Sama poznałam ten przepis na wieczorze panieńskim koleżanki. To propozycja, która posmakuje nawet tym, którzy za serami pleśniowymi nie przepadają.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 2-3 gruszki,
  • 2 łyżki miodu,
  • kawałek sera z niebieską pleśnią lub gorgonzoli,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wyłóż na blachę, a następnie podziel na kwadraty lub prostokąty.
  2. Wielkość pojedynczych kawałków zależy od wielkości gruszek i od sposobu, w jaki chcesz je pokroić.
  3. Gruszki umyj i pokrój w plasterki. Ułóż na cieście francuskim.
  4. Na wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego oraz posiekane orzechy włoskie.
  5. Polej miodem i włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20-30 minut.
jesienne desery gruszka na cieście francuskim

fot. Jesienne desery: gruszki na cieście francuskim/Adobe Stock, wideonet

Jesienne desery: granola z owocami i sosem karmelowym

Granola z owocami sprawdza się idealnie na pierwsze czy drugie śniadanie, ale także na deser lub spotkanie z bliskimi. Możesz modyfikować składniki i dodawać to, co akurat masz w domu.

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 2 gruszki,
  • ok. 60 g granoli,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki sosu karmelowego,
  • łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i gruszki umyj, a następnie pokrój w łódeczki. Przełóż do miski.
  2. Dodaj cynamon i sos karmelowy. Wymieszaj całość, aby owoce były całe obtoczone masą.
  3. Na dnie słoika ułóż część owoców, dodaj część granoli i jogurt.
  4. Znów ułóż granolę i przykryj resztą owoców.
jesienne desery granola z owocami

fot. Jesienne desery: granola z owocami/Adobe Stock, Jenifoto

Reklama

Zobacz także przepisy na inne jesienne słodkości:

Reklama
Reklama
Reklama