Co zrobić z wiśni? Przepisy na nalewki, soki i konfitury wiśniowe
Z wiśni można zrobić pyszne dżemy, konfitury, soki czy nalewki. Te małe czerwone owoce są również świetnym dodatkiem do ciast i innych deserów.

Opublikowano: 09.07.2020, 09:51
Reklama
Z wiśni można zrobić niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Świetnie nadają do dżemów i konfitur - podawane ze świeżym pieczywem i białym serem, to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub kolację. Z wiśni można przygotować również pyszne soki i nalewki - nalewka z wiśni to jeden z najbardziej docenianych przez Polaków trunków.
Reklama
Przepis na konfiturę z wiśni
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 1,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i przełóż do dużego garnka.
- Owoce zasyp cukrem i odstaw na całą noc.
- Odlej sok, a wiśnie smaż do czasu, aż będą miały szklisty wygląd.
- Włóż do słoiczków i pasteryzuj około 20 minut.
- Po skończeniu pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem i wstaw do spiżarni.
- Konfitura z wiśni to idealny dodatek do naleśników lub słodkich placuszków.

Przepis na chłodnik z wiśni
Składniki:
- 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku wiśni, może dodać więcej),
- kilka goździków,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 200 ml wody,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i przełóż do rondla.
- Dodaj sok z cytryny, cynamon i cukier. Dolej pół szklanki wody i duś na małym ogniu.
- Zupę po rozgotowaniu zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj bardzo dokładnie z połową wody, dodaj do zmiksowanej zupy i zagotuj.
- Dodaj kilka goździków do smaku.
- Po ostudzeniu włóż wiśniową zupę do lodówki.
- Podawaj chłodnik z wiśni z kleksem gęstej śmietany.
Przepis na ciasto z wiśniami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- pół kostki margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dowolna ilość wiśni.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i wydryluj.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier.
- Żółtka wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie przekładaj do masy białkowej.
- Dodaj śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wysmarowanej margaryną, na wierzchu ułóż wiśnie.
- Piecz ciasto z wiśniami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.
Przepis na sok z wiśni
Składniki:
- 1 kg wiśni,
- sok z jednej cytryny,
- 1 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
- Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Odstaw na kilka godzin aż owoce puszczą sok.
- Całość zagotuj i zostaw na gazie przez około 30 minut.
- Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków i szczelnie zamknij.
- Sok z wiśni pasteryzuj przez około 15 minut.

fot. Adobe Stock
Przepis na sos wiśniowy
Składniki:
- 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- 200 ml wody,
- 200 ml mleka,
- cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku roztop masło i uduś na nim wiśnie przez około 7-8 minut.
- Odstaw i zasyp mąką.
- Zalej wodą i wyrób na jednolitą masę.
- Dodaj cukier, mleko i zagotuj.
- Sos wiśniowy to doskonały dodatek do waniliowych deserów, np. budyniów.
Reklama
Zobacz więcej ciekawych przepisów:
Reklama
Reklama
Reklama