Reklama

Z wiśni można zrobić niemal wszystkie rodzaje domowych przetworów. Świetnie nadają do dżemów i konfitur - podawane ze świeżym pieczywem i białym serem, to doskonały pomysł na letnie śniadanie lub kolację. Z wiśni można przygotować również pyszne soki i nalewki - nalewka z wiśni to jeden z najbardziej docenianych przez Polaków trunków.

Reklama

Przepis na konfiturę z wiśni

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i przełóż do dużego garnka.
  2. Owoce zasyp cukrem i odstaw na całą noc.
  3. Odlej sok, a wiśnie smaż do czasu, aż będą miały szklisty wygląd.
  4. Włóż do słoiczków i pasteryzuj około 20 minut.
  5. Po skończeniu pasteryzacji odwróć słoiki do góry dnem i wstaw do spiżarni.
  6. Konfitura z wiśni to idealny dodatek do naleśników lub słodkich placuszków.
fot. Adobe Stock

Przepis na chłodnik z wiśni

Składniki:

  • 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru (jeśli ktoś nie lubi kwaśnego smaku wiśni, może dodać więcej),
  • kilka goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i przełóż do rondla.
  2. Dodaj sok z cytryny, cynamon i cukier. Dolej pół szklanki wody i duś na małym ogniu.
  3. Zupę po rozgotowaniu zmiksuj.
  4. Mąkę wymieszaj bardzo dokładnie z połową wody, dodaj do zmiksowanej zupy i zagotuj.
  5. Dodaj kilka goździków do smaku.
  6. Po ostudzeniu włóż wiśniową zupę do lodówki.
  7. Podawaj chłodnik z wiśni z kleksem gęstej śmietany.

Przepis na ciasto z wiśniami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pół kostki margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dowolna ilość wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier.
  3. Żółtka wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie przekładaj do masy białkowej.
  4. Dodaj śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej margaryną, na wierzchu ułóż wiśnie.
  6. Piecz ciasto z wiśniami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.

Przepis na sok z wiśni

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
  2. Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Odstaw na kilka godzin aż owoce puszczą sok.
  3. Całość zagotuj i zostaw na gazie przez około 30 minut.
  4. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków i szczelnie zamknij.
  5. Sok z wiśni pasteryzuj przez około 15 minut.
sok z wiśni

fot. Adobe Stock

Przepis na sos wiśniowy

Składniki:

  • 1/2 kilograma wydrylowanych wiśni,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml mleka,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku roztop masło i uduś na nim wiśnie przez około 7-8 minut.
  2. Odstaw i zasyp mąką.
  3. Zalej wodą i wyrób na jednolitą masę.
  4. Dodaj cukier, mleko i zagotuj.
  5. Sos wiśniowy to doskonały dodatek do waniliowych deserów, np. budyniów.
Reklama

Zobacz więcej ciekawych przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama