Reklama

Świeże grzyby prosto z lasu pojawiają się znienacka i znienacka znikają. Dlatego warto wykorzystać krótki okres, kiedy wyrastają po letnich deszczach i przygotować je jako dodatek do obiadu, farsz do mięsa albo nadzienie - na przykład do pasztecików.

Reklama

Kilka rzeczy, o których musisz pamiętać!

Jeśli sama zebrałaś kosz grzybów, pamiętaj żeby dobrze go przejrzeć, zanim wrzucisz na patelnię czy do garnka. Wybieraj tylko borowiki, podgrzybki, kozaki i te rodzaje grzybów, co do których masz stuprocentową pewność, że są jadalne.

Jeśli natomiast planujesz kupić grzyby w sklepie, najlepiej wybierz grzyby, które posiadają odpowiedni atest gwarantujący, że wśród grzybów nie czeka Cię trująca niespodzianka.

Reklama

A skoro już zaopatrzysz się w kosz sprawdzonych grzybów, przygotuj z nich prawdziwą ucztę!

Zobacz nasze przepisy na dania z grzybami!

Reklama
Reklama
Reklama