Smardze przepisy fot. Adobe Stock

5 przepisów na smardze w śmietanie, z makaronem i z jajkiem

Smardze to wiosenne grzyby, które są niezwykle aromatyczne. Najpopularniejszym przepisem jest ten na sos śmietanowy, ale równie pyszna jest jajecznica. Przeczytaj 5 najlepszych przepisów na dania ze smardzami!
Małgorzata Machnicka / 22.04.2021 14:14
Smardze przepisy fot. Adobe Stock

Smardze rozpoczynają sezon na grzybobranie. Można je znaleźć w lasach, sadach, na działkach, a nawet w ogródkach. Łatwo je rozpoznać: główka ma charakterystyczną ażurową budowę, a w kształcie przypomina stożek.

Smardze są niezwykle aromatyczne, dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Możesz przygotować z nich sos śmietanowy i podać do mięsa lub klusek, pyszne risotto albo makaron, albo podać na śniadanie - w formie omletu lub jajecznicy. Przedstawiamy 5 topowych przepisów na dania ze smardzami.

Spis treści:

  1. Sos ze smardzów
  2. Makaron ze smardzami
  3. Risotto ze smardzami
  4. Omlet ze smardzami
  5. Jajecznica ze smardzami

Przepis na sos ze smardzów

Składniki:

  • 500 g smardzów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • świeży koperek do podania,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Smardze dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie opłucz.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i zeszklij.
  3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dorzuć ugotowane grzyby i smaż kilka minut. Zalej całość śmietanką i duś przez 10 minut.
  4. Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek. Dopraw smardze solą i pieprzem.

Przepis na makaron ze smardzami

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 20 smardzów,
  • 2 szalotki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki do podania,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczka suszonego estragonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Smardze dokładnie oczyść i opłucz. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i grzyby. Smaż, aż cebulka się zeszkli.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i estragonem. Całość zalej śmietanką. Podawaj z makaronem. To jeden z tych przepisów na smardze, które pokochają wszyscy domownicy.

Przepis na risotto ze smardzami

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 20 smardzów,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • garść suszonych grzybów np. podgrzybków,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 50 g parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój na plasterki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  3. W garnku podgrzej bulion (musi być gorący, gdy będziesz dodawać go do ryżu).
  4. Dodaj na patelnię ryż i smaż przez kilka minut. Wlej wino i gotuj kolejnych kilka minut, dopóki ryż nie wchłonie całego płynu.
  5. Dodaj smardze przekrojone na pół i suszone grzyby. Wlewaj stopniowo bulion - poczekaj, aż poprzednio dodana porcja zostanie wchłonięta.
  6. Gdy wykorzystasz cały bulion, dodaj sól, pieprz i parmezan.
  7. Risotto ze smardzami podawaj ze świeżym tymiankiem.

przepisy na smardze
fot. Smardze/Adobe Stock

Przepis na omlet ze smardzami

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 1/2 cebuli,
  • kilka smardzów,
  • szczypiorek do podania,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Grzyby oczyść i pokrój wzdłuż na pół.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, posól lekko, a gdy zacznie się przysmażać, dodaj grzyby. Smaż razem kilka minut.
  3. Jajka wybij do miski i roztrzep. Dodaj posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Masę jajeczną wlej na patelnię. Gdy dół się zetnie, przełóż omlet na drugą stronę.
  5. Omlet podawaj od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Przepis na jajecznicę ze smardzami

Składniki:

  • 50 g suszonych smardzów,
  • 8 jajek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 cebuli,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Smardze opłucz, osącz i pokrój w kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Po kolei wbijaj jajka i wymieszaj całość. Dopraw solą, pieprzem i papryką i dodaj grzyby. 
  4. Wymieszaj całość.
  5. Jajecznicę ze smardzami podawaj natychmiast oprószoną szczypiorkiem.  

Więcej przepisów na grzyby:

Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika
Jeśli nie jesteś fanką grzybów, a chcesz wykonać przetwory, grzyby w pomidorach z cebulką do rozsądny kompromis smakowy. Wybierz małe grzyby - borowiki, pieczarki lub podgrzybki.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.