Smardze to wiosenne grzybki, które rozpoczynają sezon na grzybobranie. Można je znaleźć w lasach, sadach, na działkach, a nawet w ogródkach. Łatwo je rozpoznać: główka ma charakterystyczną ażurową budowę, a w kształcie przypomina stożek. Smardze mają subtelny smak i są niezwykle aromatyczne, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
Przedstawiamy 5 topowych przepisów na dania ze smardzami. Koniecznie musisz spróbować!
1. Wstążki warzywne ze smardzami
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki na 2 porcje wstążek warzywnych ze smardzami:
- średnia cukinia
- duża marchewka
- 20 małych smardzów
- 2 nieduże szalotki albo 1/2 niedużej cebuli
- 1/2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1/2 pęczka koperku
- kilka łyżeczek śmietanki kremówki
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa, papryka słodka
Przepis na wstążki warzywne ze smardzami:
1. Umyj warzywa, obierz marchewkę i cebulki. Cukinię razem ze skórką oraz marchew potnij wzdłuż na cienkie plastry. Szalotki posiekaj.
2. Smardze dokładnie oczyść i opłucz. Jeśli są małe, pozostaw je w całości. Duże smardze przekrój na połówki, żeby grzyby były dobrze widoczne w daniu.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę i grzyby. Smaż aż cebulka się zeszkli.
4. Dodaj marchewkę, duś ok. 3 minut. Dołóż cukinię, wymieszaj i od razu dolej śmietankę.
5. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem, papryką słodką i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dosyp posiekany koperek.
2. Risotto ze smardzami
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki na 2 porcje risotta ze smardzami:
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 200 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 250 g mrożonych smardzów i borowików
- 100 ml białego wina po kilka gałązek świeżego tymianku, natki pietruszki i koperku
- świeży liść laurowy albo dwa - zależy od wielkości
- ok. 750 g bulionu jarzynowego albo wrzątku
- 20 g parmezanu
- świeżo zmielony pieprz ewentualnie szczypta soli
Przepis na risotto ze smardzami:
1. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju, aż się zeszklą. Wtedy dodaj ryż i smaż przez kilka minut, następnie wlej wino i gotuj kolejnych kilka minut, dopóki ryż nie wchłonie całego płynu.
2. Dodaj borowiki pokrojone w plastry i smardze przekrojone na pół (możesz użyć mrożonych grzybów) oraz zioła. Podgrzej, wlewając stopniowo bulion lub wodę. Poczekaj, aż poprzednio dodana porcja płynu zostanie przez ryż wchłonięta.
3. Nie zapomnij o mieszaniu risotta drewnianą łyżką! Na końcu usuń gałązki ziół i dodaj starty parmezan oraz masło.
3. Pierożki ze smardzami
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki na 2 porcje pierożków ze smardzami:
- 35 dag smardzów
- 6-7 dag smalcu
- 3 jaja
- 20 dag mąki
- 2 dag naci pietruszki
- 1 g pieprzu mielonego
- majeranek
- sól
Przepis na pierożki ze smardzami:
1. Grzyby oczyść i pokrój w drobne kawałki. Uduś z nacią, dodaj sól, pieprz, majeranek, dwa jaja. Dokładnie wymieszaj.
2. Z mąki i żółtka zagnieć ciasto. Cienko rozwałkuj, wykrawaj krążki i zawiń w nie farsz z grzybów. Pierożki sklej białkiem. Gotuj we wrzącej wodzie.
4. Omlet z pokrzywą i smardzami
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki na omlet z pokrzywą i smardzami:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki wody
- 2 duże garści świeżej pokrzywy
- średnia cebula
- kilkanaście smardzy stożkowatych
- 1 - 2 łyżki szczypiorku
- do smażenia: olej roślinny i masło
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Przepis na omlet z pokrzywą i smardzami
1. Pokrzywę dokładnie opłucz i sparz na sicie wrzątkiem, następnie osącz i odciśnij z wody. Posiekaj ją drobno. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
2. Grzyby oczyść, pokrój wzdłuż na połówki, a większe na ćwiartki. Na patelni rozgrzej po łyżeczce masła i oleju. Wrzuć cebulę, posól lekko, a gdy zacznie się przysmażać, dodaj grzyby. Smaż razem kilka minut.
3. Jajka wybij do miski. Roztrzep je z zimną wodą. Dodaj posiekaną pokrzywę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nie ubijaj mocno, ponieważ nie trzeba napowietrzać zbytnio jajek. Połowę masy jajecznej wylej czystą na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem - po łyżeczce.
4. Smaż omlet, podważając brzegi i przechylając patelnię tak, aby płynna masa spływała pod spód. Gdy wierzch będzie prawie ścięty, rozłóż na nim połowę usmażonych z cebulą grzybów. Po chwili zsuń omlet na talerz. Podawaj od razu po usmażeniu, posypując jeszcze szczypiorkiem.
5. Jajecznica ze smardzami
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki na 4 porcje jajecznicy ze smardzami:
- 50 g suszonych smardzów
- 200 ml kremowej śmietanki
- 8 jajek
- łyżka masła
- 4 "trawki" szczypiorku
Przepis na jajecznicę ze smardzami:
1. Smardze przepłucz szybko na sicie, po czym włóż do miski i zalej ciepłą wodą. Odstaw do namoczenia na co najmniej pół godziny. Namoczone grzyby osącz z wody (ale jej nie wylewaj) i pokrój w kawałki. Włóż do garnuszka, dolej śmietankę, posól i popieprz.
2. Pozostaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Jajka wbij do żaroodpornej miski. Dodaj 3 łyżki wody z moczenia grzybów, trochę soli i lekko ubij widelcem.
3. Postaw miskę na garnku z niedużą ilością niemal wrzącej wody. Do jajek dodaj masło, pokrojone w małe kawałeczki. Podgrzej jajka, mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wówczas dodaj smardze ze śmietanką i gotuj dalej, aż jajecznica będzie gęsta i kremowa.
4. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaj natychmiast na ogrzanych talerzach ozdobionych szczypiorkiem.
Zobacz też:
8 najlepszych potraw z grzybów 30 najlepszych dań z warzywami 12 pomysłów na dania z młodej kapusty

Przepisy z kajmakiem i toffi
