Smardze rozpoczynają sezon na grzybobranie. Można je znaleźć w lasach, sadach, na działkach, a nawet w ogródkach. Łatwo je rozpoznać: główka ma charakterystyczną ażurową budowę, a w kształcie przypomina stożek.
Smardze są niezwykle aromatyczne, dlatego warto wykorzystać je w kuchni. Możesz przygotować z nich sos śmietanowy i podać do mięsa lub klusek, pyszne risotto albo makaron, albo podać na śniadanie - w formie omletu lub jajecznicy. Przedstawiamy 5 topowych przepisów na dania ze smardzami.
Spis treści:
- Sos ze smardzów
- Makaron ze smardzami
- Risotto ze smardzami
- Omlet ze smardzami
- Jajecznica ze smardzami
Przepis na sos ze smardzów
Składniki:
- 500 g smardzów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- świeży koperek do podania,
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Smardze dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie opłucz.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną cebulę w kostkę i zeszklij.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dorzuć ugotowane grzyby i smaż kilka minut. Zalej całość śmietanką i duś przez 10 minut.
- Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek. Dopraw smardze solą i pieprzem.
Przepis na makaron ze smardzami
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 20 smardzów,
- 2 szalotki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- natka pietruszki do podania,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczka suszonego estragonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente.
- Smardze dokładnie oczyść i opłucz.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i grzyby. Smaż, aż cebulka się zeszkli.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i estragonem. Całość zalej śmietanką. Podawaj z makaronem. To jeden z tych przepisów na smardze, które pokochają wszyscy domownicy.
Przepis na risotto ze smardzami
Składniki:
- 200 g ryżu arborio,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 20 smardzów,
- 1 l bulionu warzywnego,
- garść suszonych grzybów np. podgrzybków,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- gałązka świeżego tymianku,
- 50 g parmezanu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój na plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- W garnku podgrzej bulion (musi być gorący, gdy będziesz dodawać go do ryżu).
- Dodaj na patelnię ryż i smaż przez kilka minut. Wlej wino i gotuj kolejnych kilka minut, dopóki ryż nie wchłonie całego płynu.
- Dodaj smardze przekrojone na pół i suszone grzyby. Wlewaj stopniowo bulion - poczekaj, aż poprzednio dodana porcja zostanie wchłonięta.
- Gdy wykorzystasz cały bulion, dodaj sól, pieprz i parmezan.
- Risotto ze smardzami podawaj ze świeżym tymiankiem.
fot. Smardze/Adobe Stock
Przepis na omlet ze smardzami
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 1/2 cebuli,
- kilka smardzów,
- szczypiorek do podania,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Grzyby oczyść i pokrój wzdłuż na pół.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, posól lekko, a gdy zacznie się przysmażać, dodaj grzyby. Smaż razem kilka minut.
- Jajka wybij do miski i roztrzep. Dodaj posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Masę jajeczną wlej na patelnię. Gdy dół się zetnie, przełóż omlet na drugą stronę.
- Omlet podawaj od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Przepis na jajecznicę ze smardzami
Składniki:
- 50 g suszonych smardzów,
- 8 jajek,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 cebuli,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypiorek do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Smardze opłucz, osącz i pokrój w kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
- Po kolei wbijaj jajka i wymieszaj całość. Dopraw solą, pieprzem i papryką i dodaj grzyby.
- Wymieszaj całość.
- Jajecznicę ze smardzami podawaj natychmiast oprószoną szczypiorkiem.
Więcej przepisów na grzyby: