Smardze - 5 najlepszych przepisów fot. Fotolia

Smardze - 5 najlepszych przepisów

Uwielbiasz potrawy z grzybami? Przygotowaliśmy coś specjalnie dla ciebie! Przedstawiamy 5 najlepszych przepisów na smardze!
/ 26.04.2016 14:14
Smardze - 5 najlepszych przepisów fot. Fotolia

Smardze to wiosenne grzybki, które rozpoczynają sezon na grzybobranie. Można je znaleźć w lasach, sadach, na działkach, a nawet w ogródkach. Łatwo je rozpoznać: główka ma charakterystyczną ażurową budowę, a w kształcie przypomina stożek. Smardze mają subtelny smak i są niezwykle aromatyczne, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Przedstawiamy 5 topowych przepisów na dania ze smardzami. Koniecznie musisz spróbować!

1. Wstążki warzywne ze smardzami

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki na 2 porcje wstążek warzywnych ze smardzami:

  • średnia cukinia
  • duża marchewka
  • 20 małych smardzów
  • 2 nieduże szalotki albo 1/2 niedużej cebuli
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • kilka łyżeczek śmietanki kremówki
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa, papryka słodka

Przepis na wstążki warzywne ze smardzami:

1. Umyj warzywa, obierz marchewkę i cebulki. Cukinię razem ze skórką oraz marchew potnij wzdłuż na cienkie plastry. Szalotki posiekaj.
2. Smardze dokładnie oczyść i opłucz. Jeśli są małe, pozostaw je w całości. Duże smardze przekrój na połówki, żeby grzyby były dobrze widoczne w daniu.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę i grzyby. Smaż aż cebulka się zeszkli.
4. Dodaj marchewkę, duś ok. 3 minut. Dołóż cukinię, wymieszaj i od razu dolej śmietankę.
5. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem, papryką słodką i odrobiną gałki muszkatołowej. Na koniec dosyp posiekany koperek.

2. Risotto ze smardzami

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki na 2 porcje risotta ze smardzami:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • 200 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 250 g mrożonych smardzów i borowików
  • 100 ml białego wina po kilka gałązek świeżego tymianku, natki pietruszki i koperku
  • świeży liść laurowy albo dwa - zależy od wielkości
  • ok. 750 g bulionu jarzynowego albo wrzątku
  • 20 g parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz ewentualnie szczypta soli  

Przepis na risotto ze smardzami:

1. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż je na oleju, aż się zeszklą. Wtedy dodaj ryż i smaż przez kilka minut, następnie wlej wino i gotuj kolejnych kilka minut, dopóki ryż nie wchłonie całego płynu.
2. Dodaj borowiki pokrojone w plastry i smardze przekrojone na pół (możesz użyć mrożonych grzybów) oraz zioła. Podgrzej, wlewając stopniowo bulion lub wodę. Poczekaj, aż poprzednio dodana porcja płynu zostanie przez ryż wchłonięta.
3. Nie zapomnij o mieszaniu risotta drewnianą łyżką! Na końcu usuń gałązki ziół i dodaj starty parmezan oraz masło.

3. Pierożki ze smardzami

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Składniki na 2 porcje pierożków ze smardzami:

  • 35 dag smardzów
  • 6-7 dag smalcu
  • 3 jaja
  • 20 dag mąki
  • 2 dag naci pietruszki
  • 1 g pieprzu mielonego
  • majeranek
  • sól  

Przepis na pierożki ze smardzami:

1. Grzyby oczyść i pokrój w drobne kawałki. Uduś z nacią, dodaj sól, pieprz, majeranek, dwa jaja. Dokładnie wymieszaj.
2. Z mąki i żółtka zagnieć ciasto. Cienko rozwałkuj, wykrawaj krążki i zawiń w nie farsz z grzybów. Pierożki sklej białkiem. Gotuj we wrzącej wodzie.

4. Omlet z pokrzywą i smardzami

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki na omlet z pokrzywą i smardzami:

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki wody
  • 2 duże garści świeżej pokrzywy
  • średnia cebula
  • kilkanaście smardzy stożkowatych
  • 1 - 2 łyżki szczypiorku
  • do smażenia: olej roślinny i masło
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony  

Przepis na omlet z pokrzywą i smardzami

1. Pokrzywę dokładnie opłucz i sparz na sicie wrzątkiem, następnie osącz i odciśnij z wody. Posiekaj ją drobno. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
2. Grzyby oczyść, pokrój wzdłuż na połówki, a większe na ćwiartki. Na patelni rozgrzej po łyżeczce masła i oleju. Wrzuć cebulę, posól lekko, a gdy zacznie się przysmażać, dodaj grzyby. Smaż razem kilka minut.
3. Jajka wybij do miski. Roztrzep je z zimną wodą. Dodaj posiekaną pokrzywę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nie ubijaj mocno, ponieważ nie trzeba napowietrzać zbytnio jajek. Połowę masy jajecznej wylej czystą na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem - po łyżeczce.
4. Smaż omlet, podważając brzegi i przechylając patelnię tak, aby płynna masa spływała pod spód. Gdy wierzch będzie prawie ścięty, rozłóż na nim połowę usmażonych z cebulą grzybów. Po chwili zsuń omlet na talerz. Podawaj od razu po usmażeniu, posypując jeszcze szczypiorkiem.  

5. Jajecznica ze smardzami

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki na 4 porcje jajecznicy ze smardzami:

  • 50 g suszonych smardzów
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • 8 jajek
  • łyżka masła
  • 4 "trawki" szczypiorku  

Przepis na jajecznicę ze smardzami:

1. Smardze przepłucz szybko na sicie, po czym włóż do miski i zalej ciepłą wodą. Odstaw do namoczenia na co najmniej pół godziny. Namoczone grzyby osącz z wody (ale jej nie wylewaj) i pokrój w kawałki. Włóż do garnuszka, dolej śmietankę, posól i popieprz.
2. Pozostaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Jajka wbij do żaroodpornej miski. Dodaj 3 łyżki wody z moczenia grzybów, trochę soli i lekko ubij widelcem.
3. Postaw miskę na garnku z niedużą ilością niemal wrzącej wody. Do jajek dodaj masło, pokrojone w małe kawałeczki. Podgrzej jajka, mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wówczas dodaj smardze ze śmietanką i gotuj dalej, aż jajecznica będzie gęsta i kremowa.
4. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaj natychmiast na ogrzanych talerzach ozdobionych szczypiorkiem.  

Zobacz też:

8 najlepszych potraw z grzybów 30 najlepszych dań z warzywami 12 pomysłów na dania z młodej kapusty

Przepisy z kajmakiem i toffi
Przepisy z kajmakiem i toffi
Zbiór przepisów dla fanów kajmaku, toffi lub krówek!
Co zrobić, żeby nic nie wykipiało - 5 sposobów
Co zrobić, żeby nic nie wykipiało - 5 sposobów
Przeczytaj, co robić aby pożegnać się z problemem kipiących potraw!