Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg drobnych moreli
- sok z połowy cytryny
- szklanka cukru
- pół szklanki wody
- łyżka masła
- 1/3 szklanki likieru migdałowego
- 5 dag migdałów pokrojonych w słupki
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić konfiturę morelową!
- Kilogram moreli umyj, odpestkuj, przekrój na kawałki.
- Umieść w garnku z grubszym dnem, zalej wodą i sokiem z cytryny, zasyp cukrem, umieść na palniku i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj łyżkę masła.
- Gotuj na małym ogniu, bez pokrywki, aż morele zaczną się rozpadać, a konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję.
- Dodaj do konfitury wypestkowane połówki pozostałych moreli i gotuj do momentu, aż owoce staną się szkliste.
- Na koniec dodaj likier i migdały, wymieszaj.
- Słoiki umyj, wyparz w gorącym piekarniku.
- Gorące słoiki wypełnij konfiturą i od razu zamknij.
- Przykryj kocem i odstaw do wystygnięcia. Przenieś do spiżarni.