4 inspiracje na idealny obiad na Dzień Babci i Dziadka: przygotuj coś prostego, ale przepysznego

obiad na dzień babci i dziadka fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Co można przygotować na Dzień Babci i Dziadka? Postaw nie tylko na słodkie ciasta i przekąski, ale także na pyszny, lekki obiad. Wykorzystaj składniki, które masz w domu i zaskocz dziadków niezwykłymi, a jednocześnie prostymi potrawami. Postaw na makarony, ryby i warzywne dodatki - to idealny obiad na Dzień Babci i Dziadka.
/ 18.01.2023 05:10
obiad na dzień babci i dziadka fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Jeśli szykujesz tort lub inne ciasto na Dzień Babci i Dziadka, nie zapomnij także o przygotowaniu lekkiego, pysznego obiadu. Tego dnia to dziadkowie odpoczywają, a wnuki lub dzieci krzątają się po kuchni. Do przygotowania pysznego obiadu na Dzień Babci i Dziadka wykorzystaj ziemniaki, warzywa oraz mięsny dodatek. I pamiętaj, żeby zwrócić uwagę dziadkom, żeby zjedli mięsko, a zostawili ziemniaczki :)

Spis treści:

  1. Dorsz z ziemniakami i warzywami
  2. Spaghetti bolognese
  3. Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
  4. Schab w sosie pieczarkowym

Dorsz z ziemniakami i warzywami na Dzień Babci i Dziadka

Dorsz to bardzo lekka i delikatna ryba, która dodatkowo ma niewiele ości. W przypadku seniorów jest to dość ważne. Najlepiej przygotować ją w piekarniku z dodatkiem kolorowych warzyw oraz ziemniaków w łupinkach.

Składniki:

  • 400 g świeżego dorsza,
  • 2 cebule,
  • duża papryka czerwona,
  • 100 g kaparów lub oliwek
  • 250 g ziemniaków,
  • orzeszki ziemne,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 5 plasterków cytryny,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni i przygotuj 2 naczynia żaroodporne.
  2. Do jednego z nich włóż wyszorowane ziemniaki (jeśli są duże, pokrój je w ćwiartki), pokrojoną w duże kawałki paprykę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Całość polej oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  4. Przygotuj rybę. Umyj ją, dokładnie osusz i włóż do drugiego naczynia żaroodpornego. Dokładnie natrzyj solą i pieprzem, a następnie na wierzchu ułóż plasterki cytryny.
  5. Polej oliwą z oliwek.
  6. Na patelni podpraż posiekane orzeszki, a kiedy się zrumienią, dodaj sos sojowy i energicznie wymieszaj. Przełóż orzechy na rybę. 
  7. Oba naczynia umieść w nagrzanym piekarniku na ok. 35-40 minut.
  8. Kiedy ryba się zarumieni, a ziemniaki będą miękkie, wyjmij całość, przełóż na talerze i udekoruj oliwkami lub kaparami oraz natką pietruszki.
  9. Możesz dodatkowo polać gotowe danie odrobiną oliwy.

co zrobić na dzień babci i dziadka

fot. Obiad na Dzień Babci i Dziadka: ryba z ziemniakami/Adobe Stock, Dionisio

Co można przygotować na Dzień Babci i Dziadka: spaghetti bolognese

Spaghetti to proste, szybkie i smaczne danie, które możesz podać z okazji Dnia Babci i Dziadka. Pamiętaj, aby wykorzystać dobrej jakości mięso oraz udekorować całość włoskim serem. Taki obiad idealnie sprawdzi się jako dodatek do pysznego tortu dla babci i dziadka.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • sól i pieprz,
  • oregano, 
  • bazylia,
  • 50 g parmezanu w kostce.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przepłucz na sitku i dokładnie osusz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj mięso. Mieszaj, aż zmieni kolor i zacznie się rumienić.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  5. Do patelni dodaj pomidory z puszki, przyprawy i wymieszaj. Duś pod przykryciem kilka minut.
  6. Następnie zdejmij pokrywkę i mieszaj, aż całość odparuje.
  7. Makaron odcedź i przełóż na talerze. Dodaj sos i udekoruj całość świeżymi listkami bazylii oraz startym parmezanem.

jaki obiad na dzień babci i dziadka

fot. Obiad dla babci i dziadka: spaghetti/Adobe Stock, Olga Miltsova

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Najlepszy pomysł na lekkie, pyszne i pełnowartościowe danie? Oczywiście naleśniki ze szpinakiem. Możesz dowolnie modyfikować składniki, dodać mięso z indyka lub kurczaka, a także wybrane warzywa.

Składniki na naleśniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki gazowanej wody,
  • sól i pieprz,
  • 2 jajka.

Składniki na farsz:

  • 450 g szpinaku baby,
  • 200 g serka ricotta,
  • sól i pieprz,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka bazylii,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Następnie dodaj umyty, osuszony szpinak i mieszaj, aż liście "zwiędną". Dodaj sól, pieprz oraz gałkę.
  3. Odstaw gotowy szpinak z ognia i wystudź.
  4. Przygotuj ciasto na naleśniki. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i pieprz, a następnie wbij jajka.
  5. Dodaj mleko i wodę gazowaną, a następnie całość zmiksuj na gładki, lejący się krem.
  6. Do masy dodaj łyżkę oleju, aby naleśniki nie przywierały do patelni.
  7. Usmaż cienkie naleśniki.
  8. Do wystudzonego szpinaku dodaj ricottę oraz bazylię. Całość wymieszaj i nafaszeruj gotowe naleśniki.
  9. Zwiń według uznania.
  10. Możesz podać z sosem czosnkowym, pomidorowym albo tysiąca wysp.

co można przygotować na dzień babci i dziadka

fot. Jaki obiad na dzień babci i dziadka - naleśniki ze szpinakiem/Adobe Stock, Natallya_ph

Jaki obiad na Dzień Babci i Dziadka: schab w sosie pieczarkowym

Jeśli twoi dziadkowie są zwolennikami stwierdzenia, że bez mięsa to nie obiad, przygotuj pyszny, soczysty schab w kremowym sosie pieczarkowym. To bardzo tradycyjny obiad, jednak smakuje doskonale i na pewno sprawdzi się podczas Dnia Babci i Dziadka.

Składniki:

  • 400 g schabu w plastrach,
  • 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 500 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka śmietanki 30% w temp. pokojowej,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pieczarki. Muszą lekko puścić wodę, a następnie się zrumienić.
  3. Dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze kilka minut, a następnie zalej całość większą częścią bulionu (300 ml).
  4. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i gotuj przez ok. 15-20 minut, aż spora część wody odparuje.
  5. W tym czasie przygotuj schab. Mięso umyj, osusz i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zarumieni, zalej pozostałą częścią bulionu (100 ml), przykryj i duś ok. 25 minut.
  6. Kiedy sos się zredukuje, dodaj przyprawy oraz śmietankę. Jeśli nadal będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go odrobiną mąki z wodą.
  7. Gotowy schab przełóż na talerze, polej sosem pieczarkowym i udekoruj wedle uznania. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

pyszny obiad na dzień babci i dziadka

fot. Obiad dla babci i dziadka: schab w sosie pieczarkowym/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Czytaj także:
Dekoracje na Dzień Babci i Dziadka
Łączone życzenia dla babci i dziadka
Prezenty na Dzień Babci i Dziadka

Redakcja poleca

REKLAMA