Jaki tort upiec na Dzień Babci i Dziadka? To zależy od tego, jakie są ich ulubione smaki. Najlepszym sposobem jest przygotowanie biszkoptu, a następnie przełożenie go wybranym kremem. Seniorzy zwykle lubią także klasyczne torty czekoladowe oraz posmak kawy czy cytryny.
Spis treści:
- Tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka
- Raffaello, czyli słodki, kokosowy torcik
- Biszkopt z kremem cytrynowym
- Kawowe ciasto na Dzień Babci i Dziadka
Tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka
Torty czekoladowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie pysznie smakują. Możesz przełożyć je dowolnym kremem i udekorować cukierkami, polewą i kolorowymi dodatkami. Dziadkowie na pewno ucieszą się także z napisu lub specjalnego toppera wbitego w tort.
Składniki na biszkopt:
- 120 g maki pszennej typ 450,
- 140 g drobnego cukru,
- 6 jajek w temperaturze pokojowej,
- 30 g ciemnego kakao,
- ok. 5 łyżek bardzo zimnej wody.
Składniki na krem:
- 2 opakowania budyniu czekoladowego,
- 750 ml mleka,
- 5 płaskich łyżek kakao,
- 200 g miękkiego masła,
- 5 łyżek cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj biszkopt. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao i wymieszaj.
- Do osobnej, większej miski przełóż cukier, wbij jajka, a następnie utrzyj mikserem na puszysty, jasny krem. Pod koniec wlej wodę i miksuj jeszcze kilka sekund.
- Stopniowo, powoli dodawaj do masy przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszając szpatułką. Uważaj, aby jajeczna masa nie opadła.
- Gotowe ciasto musi być dobrze napowietrzone, ale też równomiernie rozmieszane. Przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię szpatułką.
- Włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 40-50 minut. Piecz do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki, a resztę zagotuj. W szklance wymieszaj proszki budyniowe i przelej do wrzącego mleka.
- Energicznie wymieszaj i gotuj ok. 4 minuty. Gotowy budyń przelej do miski i całkowicie wystudź.
- Kiedy będzie już zimny, miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo, po łyżce dodawaj budyń. Musi powstać puszysta masa.
- Na koniec dodaj kakao i miksuj jeszcze przez kilka chwil. Masa musi być gładka i pozbawiona grudek.
- Wystudzony biszkopt przekrój na 3 mniejsze części. Na każdą z nich nałóż porcję kremu. Zostaw trochę, aby udekorować tort także z wierzchu i po bokach.
- Następnie dodaj ulubione dekoracje.
fot. Tort czekoladowy na Dzień Babci i Dziadka/Adobe Stock, zukamilov
Tort na Dzień Babci i Dziadka: raffaello
Raffaello, czyli pyszne, kokosowe ciasto, to idealna propozycja na tort dla prawdziwego łasucha. Możesz udekorować je kulkami Raffaello, obsypać obficie wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałowymi, a także nasączyć biszkopt słodkim likierem, np. amaretto. Pamiętaj, że krem należy zacząć przygotowywać dzień przed biszkoptem.
Składniki na biszkopt:
- 170 g mąki pszennej typ 450,
- 6 dużych jajek w temp. pokojowej,
- 150 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 50 g miękkiego masła.
Składniki na krem:
- 350 g serka mascarpone,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 250 ml schłodzonego mleka kokosowego,
- 300 ml śmietanki 36%,
- 100 g wiórek kokosowych + garść do dekoracji.
Dodatkowo:
- Raffaello do dekoracji,
- likier amaretto lub woda wymieszana z ekstraktem migdałowym.
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść śmietanę kremówkę oraz mleko kokosowe. Zagotuj, a następnie rozpuść połamane kostki białej czekolady. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
- Lekko wystudź, a następnie przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Po tym czasie przygotuj biszkopt. Masło rozpuść, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Jajka, cukier oraz cukier wanilinowy utrzyj mikserem na gładki, puszysty krem. Ubijaj ok. 10 minut.
- Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, mieszając delikatnie szpatułką lub rózgą.
- Na koniec dodaj wystudzone masło i całość bardzo delikatnie wymieszaj. Masa musi być dobrze napowietrzona.
- Przelej ją do formy wyłożonej papierem, a następnie wyrównaj szpatułką. Włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. 45 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt wystudź bez wyjmowania z formy.
- Schłodzony sos ze śmietanki i czekolady wymieszaj mikserem z serkiem mascarpone. Dodaj wiórki kokosowe i miksuj jeszcze kilka chwil.
- Wystudzony biszkopt podziel na 2-3 części. Każdą z nich nasącz likierem albo ekstraktem migdałowym, a następnie posmaruj kremem. Część odłóż, aby udekorować gotowy tort z góry i po bokach.
- Połącz biszkopty i pokryj je kremem, a następnie obsyp obficie wiórkami albo płatkami migdałowymi i udekoruj kuleczkami Raffaello.
fot. Tort na Dzień Babci i Dziadka: raffaello/Adobe Stock, Olga Gorchichko
Tort na Dzień Babci i Dziadka: biszkopt z kremem cytrynowym
Cytrynowe smaki są orzeźwiające i łagodzą słodycz wypieków. Dlatego też krem z dodatkiem soku z cytrusów lub nasączanie nim biszkoptu to bardzo popularna praktyka. Jeśli chcesz przygotować tort na Dzień Babci i Dziadka, który będzie "dobry, taki nie za słodki" - to jest odpowiedni przepis.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej,
- 120 g mąki pszennej,
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
- 150 g drobnego cukru.
Składniki na krem:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
- 2 średnie cytryny,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj biszkopt. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski.
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę. Po koniec stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kiedy dodasz cały cukier, stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
- Gotowa masa powinna być jasna, gładka i puszysta.
- Dodaj partiami przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Przelej masę do formy i piecz w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź w formie.
- Cytryny sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dokładnie wyciśnij jak najwięcej soku. Przełóż wszystko do rondelka. Dodaj jajka, 125 ml wody oraz cukier puder. Wszystko dokładnie rozmieszaj rózgą i zagotuj.
- Następnie w 125 ml zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i dodaj do gotującej się masy, cały czas energicznie mieszając.
- Ponownie zagotuj, aż całość zgęstnieje. Następnie partiami dodawaj masło, a kiedy się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i lekko wystudź.
- Biszkopt podziel na 3-4 równe części, a następnie każdą z nich nasącz odrobiną soku z cytryny i posmaruj kremem.
- Połącz wszystkie części biszkoptu, a górę i boki udekoruj kremem, owocami i dowolnymi dodatkami.
fot. Cytrynowy tort na Dzień Babci i Dziadka/Adobe Stock, ld1976
Kawowy tort na Dzień Babci i Dziadka
Kawowe torty w smaku przypominają deser tiramisu. To puszysty, lekki, ale idealnie słodki pomysł na świąteczny wypiek. Dziadkowie na pewno się ucieszą. Możesz podać tort z kieliszkiem likieru, kawą albo pysznym, owocowym sokiem.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 120 g mąki pszennej typ 450,
- 120 g mąki ziemniaczanej,
- 180 g drobnego cukru,
- 4 łyżki bardzo gorącej wody,
- kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej,
- szklanka chłodnej kawy.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 800 śmietanki 36%,
- 5 łyżek cukru pudru,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kawę rozpuszczalną (ok. 200 ml) i pozostaw do wystudzenia.
- Następnie zabierz się za biszkopt. Kawę rozpuść w 4 łyżkach wody i ostudź.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do mniejszej miski, a do większej dodaj białka z jajek.
- Ubij je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, po jednym żółtku. Cały czas miksuj. Na koniec dodaj kawę i miksuj jeszcze chwilę.
- Do puszystej masy stopniowo dodawaj mąkę, bardzo delikatnie mieszając całość szpatułką. Masa powinna być dobrze napowietrzona.
- Przełóż ją do formy tortowej i piecz w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Studź w formie.
- Przygotuj krem. Śmietanę i serek wyjmij z lodówki, a następnie przełóż do miski i zmiksuj na sztywną, gładką masę. Pod koniec dodaj partiami cukier puder i cynamon.
- Wystudzony biszkopt podziel na 2-3 równe części, a następnie każdą z nich nasącz przygotowaną wcześniej, wystudzoną kawą i posmaruj obficie kremem.
- Ułóż biszkopty jeden na drugim i posmaruj wierzch oraz boki kremem. Udekoruj ciemnym kakao, cynamonem lub ziarenkami kawy.
- Tak przygotowany tort wstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Tort na dzień babci i dziadka: tiramisu/Adobe Stock, annapustynnikova
Zobacz także inne pomysły na pyszne torty: