Reklama

Nie wiesz co przygotować na obiad na Dzień Matki? Postaw na ulubione smaki twoje i twojej mamy i na takie dania, których na co dzień nie gotujecie - bo wymagają trudno dostępnych składników, albo są pracochłonne.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka z truskawkami
  2. Łosoś w sosie pomarańczowym
  3. Makaron z krewetkami
  4. Czerwone curry z kurczakiem

Przepis na sałatkę z truskawkami

Pierwsze truskawki pojawiają się już w maju, warto więc wykorzystać ten słodki i pyszny owoc w przepisie na obiad na Dzień Matki. Od razu przeniesie was w wakacyjny klimat!

Składniki:

  • 200 g truskawek,
  • 1 sałata rzymska,
  • 1 batat,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • garść czarnych oliwek,
  • 50 g rukoli,
  • sos balsamiczny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Batata obierz, pokrój w grubszą kostkę i przełóż do miski. Dodaj olej, pieprz ziołowy i sól i wymieszaj.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-25 minut.
  3. Na patelni podpraż orzeszki piniowe.
  4. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
  5. Sałatę rzymską umyj i porwij na mniejsze kawałki. Wyłóż na półmisek.
  6. Dodaj rukolę, oliwki, truskawki, upieczonego batata. Na wierzch wyłóż pokruszony ser pleśniowy i podprażone orzeszki.
  7. Całość polej oliwą z oliwek i gęstym sosem balsamicznym.

Przepis na łososia w sosie pomarańczowym

Jeśli nie macie ochoty na sałatkę, przygotuj dla niej pyszną, soczystą pierś w aromatycznym, maślanym sosie pomarańczowym.

Składniki:

  • 2 filety z łososia po 150 g każdy,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 szalotka,
  • 1 goździk,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyfiletuj jedną pomarańczę.
  2. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj starty imbir, szalotkę, utłuczony w moździerzu goździk i przesmaż. Dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i gotuj całość na małym ogniu przez 5 minut. Z sosu wyjmij goździk. Dodaj cząstki pomarańczy i zdejmij garnek z ognia.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Połóż łososia skórą do dołu i smaż przez 5-6 minut. Przewróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty.
  4. Zdejmij rybę z patelni. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
  5. Łososia polej sosem pomarańczowym i od razu podawaj. Świetnie będzie pasować do tego ryż lub puree ziemniaczane. Pyszny obiad na Dzień Matki gotowy!
fot. Łosoś w sosie pomarańczowym/Adobe Stock

Przepis na makaron z krewetkami

Do tego przepisu możesz wykorzystać zarówno krewetki świeże, jak i mrożone - jeśli używasz tych mrożonych, pamiętaj, aby rozmrozić je przed wrzuceniem na patelnię.

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle,
  • 14-16 krewetek (świeżych lub mrożonych),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek, a po minucie krewetki - smaż je około 2 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Dopraw je solą, dodaj sok z cytryny. Smaż chwilę i dodaj ugotowany makaron.
  4. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się również mięta lub melisa.
fot. makaron z krewetkami/Adobe Stock

Przepis na curry z kurczakiem

Jeśli twoja mama uwielbia azjatyckie dania, przygotuj jej pyszne azjatyckie curry pełne smaku i aromatu. Taki obiad na Dzień Matki zrobi furorę!

Składniki:

  • ryż jaśminowy,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 papryka zielona,
  • garść pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 2 liście kaffiru,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 papryczka chili (do podania),
  • świeża kolendra (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurczaka umyj i pokrój w grubszą kostkę. Pieczarki przekrój na pół, a paprykę w szersze paski.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w grube piórka cebulę i czosnek. Smaż chwilę i dodaj pastę curry.
  4. Dodaj kurczaka i smaż 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
  5. Dodaj wszystkie warzywa i chwilę przesmaż.
  6. Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki, kaffir i gotuj wszystko przez 15 minut.
  7. Na talerzu ułóż porcję ryżu, na nią nakładaj porcję kurczaka i oprósz całość kolendrą.
Reklama

Więcej pomysłów na obiad na Dzień Matki:

Reklama
Reklama
Reklama