Cebula w kuchni zwykle funkcjonuje jako dodatek, wzbogacający smak potraw. Dania z cebuli są jednak nie tylko smaczne, lecz także zdrowe, bo cebula wykazuje działanie antybakteryjne.
Dania z cebuli - smaczne, zdrowe i tanie
Cebula wzbogaca smak potraw, a przy tym jest bardzo zdrowa i tania. Niezależnie od pory roku, 1 kg cebuli kosztuje maksymalnie kilka złotych, zazwyczaj jednak waha się w granicach 1 - 2 zł za kg.
Jeśli za każdym razem, gdy chcesz przygotować dania z cebuli, płaczesz przy jej siekaniu, zobacz jak nie płakać przy krojeniu cebuli.
Cebula faszerowana mięsem wołowym
Składniki:
- 10 czerwonych cebul średniej wielkości,
- 800 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 puszka pomidorów całych lub krojonych,
- pół czerwonej papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
- kilka łyżek oliwy,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz i zblanszuj we wrzątku przez około 7 minut. Wyjmij, osusz, wydrąż środki. Cebulę ze środka posiekaj.
- Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, następnie wyłóż na patelnię mięso i paprykę i podsmażaj przez około 10 minut.
- Dopraw mięso, dodaj pomidory, pietruszkę i parmezan, dokładnie wymieszaj.
- Cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, nadziej farszem mięsnym i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
fot. Adobe Stock
Zupa cebulowo-serowa z białej cebuli
Składniki:
- 1 kg cebuli,
- 5 szklanek bulionu drobiowego lub wołowego,
- 100 g sera parmezan lub grana padano,
- 5 łyżek masła,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na maśle. Oprósz mąką, podsmażaj, aż nabierze złocistego koloru.
- Zalej cebulę bulionem, dopraw i zagotuj. Podgrzewaj, aż cebula stanie się bardzo miękka.
- Przelej zupę do naczyń do zapiekania, na wierzch zetrzyj ser. Zapiekaj przez około 10 minut w piekarniku. Podawaj z grzankami.
fot. Adobe Stock
Krążki cebulowe smażone w cieście
Krążki cebulowe w cieście piwnym to ciepła przekąska idealna na imprezę.
Składniki:
- 2 średnie cebule,
- 400 ml jasnego piwa,
- 1,5 szklanki mąki,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piwo wlej do miski, następnie wsypuj mąkę, aż powstanie gładkie ciasto, dopraw solą i pieprzem. Około 3 łyżki mąki zostaw do panierowania. Wstaw ciasto do lodówki na około 1 godzinę.
- Rozgrzej olej.
- Cebulę pokrój w krążki i obtocz w cienkiej warstwie mąki. Następnie zanurzaj w cieście i wkładaj na rozgrzany olej. Smaż przez około 4 minuty, obracając w czasie smażenia.
- Usmażone krążki cebulowe osącz na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem czosnkowym lub z keczupem.
fot. Adobe Stock
Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 18.02.2016.
Zobacz więcej przepisów na dania z cebuli: