Deser galaretkowy z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Prosty deser bez pieczenia!
Weronika Kwaśniak / 06.06.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Deser galaretkowy z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag truskawek
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka kiwi
  • 200 ml mleka skondensowanego w puszce
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na deser galaretkowy z truskawkami!

  1. Szklaną miskę wyłóż folią aluminiową lub spożywczą.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki.
  3. Plasterkami truskawek wyłóż miskę w środku.
  4. Galaretki rozpuść oddzielnie, żółtą w 1/2 szklanki wrzątku, zieloną w szklance wrzątku.
  5. Zieloną galaretkę wystudź i odstaw do lodówki, aby stężała. Pokrój w kostkę.
  6. Schłodzone mleko ubij mikserem na piankę.
  7. Gdy podwoi objętość, wlewaj cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wystudzoną galaretkę cytrynową.
  8. Pozostałe truskawki posiekaj. 
  9. Truskawki i galaretkę dodaj do pianki i wymieszaj.
  10. Masę przełóż do wyłożonej truskawkami miski i odstaw do lodówki, by stężała.
  11. Wierzch udekoruj.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA