Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 1/4 szklanki kremówki
- 1/2 opakowania suszonych drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 50 dag truskawek
- 5 dag marcepanu
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami!
- Śmietankę lekko podgrzej, po czym wsyp do niej łyżkę cukru i drożdże.
- Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem, solą i kurkumą.
- Dodaj masło, posiekaj.
- Wlej drożdże, wbij jajka, wsyp skórkę pomarańczową i zagnieć elastyczne ciasto.
- Włóż do miski wysypanej łyżką mąki, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Foremkę o bokach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ciastem.
- Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół.
- Ułóż na cieście, posyp cynamonem, cukrem oraz kawałkami marcepanu.
- Piecz 30 minut w temperaturze 180-185°C.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Poradnika domowego"