Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (40 dag)
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 15 dag cukru pudru
- 25 dag truskawek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na napoleonkę z truskawkami!
- Ciasto rozmroź, rozwiń, ułóż na blaszce do pieczenia, przekrój na 2 placki.
- Piecz na rumiano 25 minut w 200°C. Ostudź.
- Mleko zagotuj.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
- Połącz z mąką ziemniaczaną i wlej 1/2 szklanki gorącego mleka.
- Masę żółtkową wlej do reszty gorącego mleka i energicznie mieszając, gotuj na bardzo małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
- Krem przestudź i wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami.
- Jeden placek posmaruj, przykryj drugim plackiem i lekko dociśnij.
- Ciasto odstaw do lodówki, aby krem całkowicie zastygł.