Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka soku wiśniowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka miodu
  • skórka starta z cytryny
  • 40 dag rabarbaru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag czerwonych porzeczek
Reklama
Przygotowanie:
  1. Utrzeć mąkę z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem. Odstawić na kwadrans.
  2. Usmażyć naleśniki. Przełożyć do żaroodpornych miseczek i piec w temp. 150 st. C przez 15 minut.
  3. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętość zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty.
  4. Rabarbar rozetrzeć mąką ziemniaczaną w czterech łyżkach wody. Dodać. Zagotować. Wymieszać z porzeczkami.
Reklama
Reklama
Reklama