Reklama
Składniki:

- 30 dag mąki
- sól
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- cukier wanilinowy
- truskawki i beziki do dekoracji

Reklama
Przygotowanie:

1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i szczyptą soli. Dodaj 10 dag cukru pudru, śmietanę i żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, włóż na 1–2 godziny do lodówki.

2. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Wylep nim dno i boki formy na tartę, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C i upiecz na rumiano (ok. 25 min). Wystudź, oprósz cukrem pudrem.

3. Truskawki dokładnie opłucz, odszypułkuj, osusz. Większe pokrój na plasterki, mniejsze na pół.

4. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Możesz też do niej dodać łyżkę aromatycznego alkoholu, np. rumu, likieru migdałowego.

Reklama

5. Bitą śmietanę wyłóż na kruchy spód. Deser udekoruj pokrojonymi truskawkami i małymi bezikami oraz ewentualnie listkami świeżej mięty lub melisy. Od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama