Śmietanowiec ze śliwkami - przepis

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 07.09.2012, 07:00
Reklama
Składniki:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- czubata szklanka mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 2 łyżki kakao
Reklama
Na masę:
- 3/4 szklanki kremówki
- galaretka wiśniowa
Na wierzch:
- 40 dag śliwek
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru żelującego
- szczypta cynamonu
- masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Reklama
- Masło utrzyj z cukrem, ucierając dodaj po jajku. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Nałóż ciemne ciasto i jasne, lekko zamieszaj. Piecz ok. 35 min w temp. 190 stopni.
- Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Kremówkę ubij, miksując, dodaj zimną galaretkę. Ciasto przełóż na paterę, wokół zaciśnij obręcz cukierniczą i wlej masę. Chłodź 1,5 godz. Śliwki przekrój na ćwiartki. Wymieszaj na patelni z cukrem, cynamonem i cukrem żelującym. Smaż 5 min. Przestudź, rozłóż na cieście. Chłodź 30 min.
Reklama
Reklama
Reklama