Sernik z brzoskwiniami: przepis, który zawsze się udaje
Sernik z brzoskwiniami jak u babci - możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te z puszki. Jego przygotowanie, razem z pieczeniem, trwa około 2 godziny.
Opublikowano: 27.11.2019, 15:12
Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g masła,
- 450 g mąki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek.
Reklama
Na masę sernikową:
- 3 jajka,
- 180 g cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 125 g masła,
- 1 kg sera twarogowego.
Oprócz tego:
- puszka brzoskwiń lub kilka świeżych owoców,
- 125 g cukru,
- 5 białek.
Przygotowanie:
Sernik z brzoskwiniami kusi nie tylko smakiem owoców, ale również delikatnością masy serowej i kruchością placka. To jedno z najpopularniejszych ciast na wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole, ale świetnie sprawdzi się też przy innych okazjach.
- Żółtka oddziel od białek.
- Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę, masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia umieść w misce. Zagnieć razem na gładkie ciasto.
- Podziel placek na 2 części.
- Każdą część owiń folią aluminiową i włóż na 20 minut do zamrażarki.
- Blaszkę o wymiarach 20x35 cm wysmaruj masłem, a dno wysyp dodatkowo bułką tartą.
- Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je z zalewy. Pokrój.
- Gdy ciasto się schładza, przygotuj masę serową. Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj pojedynczo jajka, krótko miksując.
- Dodaj proszek budyniowy i twaróg, zmiksuj ponownie.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki. Weź tarkę i jedną część ciasta zetrzyj bezpośrednio do blaszki.
- Wyłóż masę serową. Umieść w niej kawałki brzoskwiń.
- Na masę serową zetrzyj drugą część ciasta.
- Piecz przez 60 minut w 180 stopniach C.
- Po upływie wyznaczonego czasu wyłącz piekarnik i schładzaj sernik z brzoskwiniami przy uchylonych drzwiczkach.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta:
9 przepisów na makowiec
Ciasto z makiem: Makowa Panienka
Przepis na blok czekoladowy
Reklama
Reklama
Reklama