Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 800 g zmielonego twarogu,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 całe jajka i 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 150 g ciastek Oreo.
Reklama

Na spód:

  • 150 g ciastek Oreo,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie:

Sernik Oreo nie tylko świetnie smakuje, ale też i bardzo efektownie wygląda. Sprawdzi się na każdej imprezie: zasmakuje nawet największemu niejadkowi, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu! Jak go zrobić?

  1. Oddziel krem od ciasteczek z pierwszego opakowania. Nie wyrzucaj go jednak (ani nie podjadaj ;), będzie potrzebny w dalszej części przepisu.
  2. Ciasteczka zmiksuj dokładnie i dodaj rozpuszczone masło. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piachu.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp do niej pokruszone ciasteczka i porządnie ubij na dnie. To będzie spód naszego sernika. Włóż tortownicę do lodówki.
  4. Przełóż do dużej miski składniki na masę serową (oprócz drugiej porcji ciastek). Dodaj również krem, który wyjęłaś z ciasteczek na spód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Uważaj, by masa zbytnio się nie napowietrzyła.
  5. Przelej masę twarogową na spód. Włóż w nią ciasteczka, by się zatopiły.
  6. Wyrównaj masę i piecz całość przez około 60 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie wystudź sernik Oreo w uchylonym piekarniku.
  7. Odstaw do lodówki do schłodzenia: nawet na całą noc. Następnego dnia ubij śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru i udekoruj nim sernik.
  8. Przechowuj w lodówce, by krem się nie rozpłynął. Smacznego!
Reklama

Więcej inspiracji na pyszne ciasta:
Tradycyjny sernik z rosą
Pyszny sernik królewski

Reklama
Reklama
Reklama