Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 15 dag miękkiego masła
  • 7 dag cukru
  • jajko
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

Na nadzienie:

  • suszone morele
  • marmolada
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rogaliki z morelami!

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem.
  2. Następnie przełóż ciasto na stół podsypany mąką i szybko zagnieć.
  3. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto podziel na dwie części.
  5. Każdą rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów i potnij na 8 trójkątów.
  6. Trójkąty posmaruj marmoladą.
  7. Na brzegu każdego połóż suszoną morelę i zwiń ciasto w rulon.
  8. Rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
  9. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Reklama

Zobacz też kilka pomysłów na desery:

Jak zrobić snickersa?
Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis
Jak zrobić sernik w kratkę?
Ciasto Rafaello - przepis na ciasto bez pieczenia
Jak zrobić serową stefankę?

Reklama
Reklama
Reklama