Rogaliki z morelami - przepis składniki i przygotowanie
Są przepyszne!

Opublikowano: 05.01.2016, 06:29
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 15 dag miękkiego masła
- 7 dag cukru
- jajko
- 25 dag mąki
- szczypta soli
- jajko do posmarowania
- gruby cukier do posypania
Na nadzienie:
- suszone morele
- marmolada
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rogaliki z morelami!
- Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem.
- Następnie przełóż ciasto na stół podsypany mąką i szybko zagnieć.
- Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części.
- Każdą rozwałkuj na placek o grubości kilku milimetrów i potnij na 8 trójkątów.
- Trójkąty posmaruj marmoladą.
- Na brzegu każdego połóż suszoną morelę i zwiń ciasto w rulon.
- Rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Reklama
Zobacz też kilka pomysłów na desery:
Jak zrobić snickersa?
Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis
Jak zrobić sernik w kratkę?
Ciasto Rafaello - przepis na ciasto bez pieczenia
Jak zrobić serową stefankę?
Reklama
Reklama
Reklama