Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • konfitura, najlepiej z czarnej porzeczki lub inna o kwaskowatym smaku
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pleśniaka!

  1. Mąkę posiekaj z masłem, rozkrusz w palcach.
  2. Dodaj 10 dag cukru, proszek do pieczenia i żółtka.
  3. Zagnieć ciasto, podziel je na 3 części.
  4. Jedną wyrób z kakao, wszystkie schłodź.
  5. Jedną jasną część rozwałkuj, wyłóż nią dno niedużej formy.
  6. Przykryj konfiturą, posyp startym ciastem kakaowym.
  7. Białka ubij z pozostałym cukrem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  8. Pianę wyłóż na ciasto kakaowe.
  9. Całość posyp ostatnią częścią startego ciasta.
  10. Piecz przez godzinę w 180°C.
Reklama

Zobacz inne przepisy na ciasta:

Stefanka z herbatników - przepis
Placek cynamonowy - przepis
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
Kostka z masą - przepis
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
Ciasto tiramisu - przepis

Reklama
Reklama
Reklama