Reklama

Do przygotowania orzeszków będziesz potrzebować specjalnej foremki do "łupinek" - możesz kupić dedykowaną pod ten kształt lub skorzystać z twórczej inwencji i wykorzystać to, co już masz w domu. Sprawdzą się np. silikonowe foremki do lodów w obłym kształcie - wystarczy, że obrócisz je i pokryjesz je ciastem od zewnątrz.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na orzeszki siostry Anastazji
  2. Jak zrobić dobry krem do orzeszków?
  3. Czy orzeszki można upiec wcześniej?

Przepis na orzeszki siostry Anastazji

Najtrudniejszą częścią robienia orzeszków Anastazji jest odpowiednie uformowanie ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego specjalną foremkę, którą możesz włożyć do piekarnika albo elektryczną maszynkę do orzeszków.

fot. Forma do pieczenia orzeszków/Pinterest

Dobrą alternatywą jest wykorzystanie silikonowych foremek do lodów, które mają okrągły kształt, odwrócenie ich i "wyklejenie" ciastem wszystkich foremek z zewnątrz. Charakterystycznych bruzd z łupin orzecha raczej nie uzyskasz, ale zrobisz odpowiednio głębokie "koszyczki" na masę.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru do wypieków,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • puszka mleka skondensowanego (zagęszczonego),
  • 50-60 g posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z sodą i przesiej do miski.
  2. W osobnym naczyniu miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj jajka oraz sól. Ucieraj jeszcze chwilę, a następnie partiami dodawaj mąkę, cały czas miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
  3. Wyrób ciasto, następnie zawiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. W tym czasie foremki natrzyj niewielką ilością masła.
  5. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wytnij niewielkie kółka. Każde z nich wgnieć w foremki i wstaw do piekarnika (180 stopni) na 12-15 minut. "Łupiny" muszą się mocno zrumienić.
  6. Jeśli używasz elektrycznej maszynki, trzymaj się instrukcji dotyczącej "pieczenia" ciasta.
  7. Gotowe skorupki wystudź, a w tym czasie przygotuj krem.
  8. Mleko skondensowane przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż zgęstnieje i zbrązowieje, tworząc masę krówkową. Następnie dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
  9. Lekko wystudzoną masę wyłóż na połowę skorupek, a następnie zamknij orzeszki pustymi ciastkami.
fot. Orzeszki siostry Anastazji/Adobe Stock, Полина Львова

Jak zrobić dobry krem do orzeszków?

Najważniejsze w przygotowywaniu kremu do orzeszków Anastazji jest to, aby był on bardzo gęsty i łatwo dał się przekładać do upieczonych foremek. Musisz więc odpowiednio długo podgrzewać mleko skondensowane. Dobrym pomysłem jest włożenie całej puszki do rondelka z wodą - całość może wtedy zmienić się w masę krówkową dużo szybciej. Pamiętaj jednak, aby na spód rondelka położyć ściereczkę lub kilka ręczników papierowych.

Możesz także sięgnąć po gotową masę krówkową lub kajmakową albo przygotować krem serowo-orzechowy na bazie twarogu albo serka mascarpone, miodu oraz posiekanych orzechów.

Czy orzeszki można upiec wcześniej?

Same "skorupki" możesz upiec nawet 2-3 dni wcześniej, ale masa powinna być przygotowana na świeżo i od razu wyłożona do ciasteczek. Orzeszki najlepiej smakują, kiedy trochę poleżą, a masa dobrze połączy się z ciastem, tworząc miękką, pyszną przekąskę.

Gotowe ciastka spokojnie wytrzymają kilka dni w chłodnym, suchym miejscu. Dobrze będą czuły się w zamkniętym pojemniku lub słoiku.

fot. Ciasteczka orzeszki siostry Anastazji/Adobe Stock, Hanna
Reklama

Zobacz także inne słodkie przepisy siostry Anastazji:

Reklama
Reklama
Reklama