Reklama
Ilość kalorii: 430
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 żółtek
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka mleka
  • szklanka kremówki
  • płaska łyżka mąki pszennej
Reklama

oraz:

  • łyżka płynnego miodu
  • 4–5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Reklama
  1. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Wymieszaj z łyżką mąki.
  2. Mleko zagotuj, połącz z kilkoma łyżkami masy żółtkowej, a następnie wlej do pozostałej masy żółtkowej.
  3. Ustaw na płytce ochronnej i mieszając, ogrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Dodaj startą na tarce czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści w gorącym kremie. Ostudź. Dodaj ubitą kremówkę.
  4. Krawędzie małych foremek do sufletów posmaruj miodem i obsyp wiórkami kokosowymi. Foremki napełnij przygotowanym kremem. Wstaw do zamrażalnika na 2 godz.
Reklama
Reklama
Reklama