Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Placek z truskawkami na biszkoptowym spodzie
  2. Placek z truskawkami na kruchym cieście
  3. Placek z truskawkami na oleju
  4. Przepis na placek z truskawkami i rabarbarem
  5. Co zrobić, żeby owoce zawsze były na wierzchu ciasta?
  6. Z czym łączyć truskawki?

Placek z truskawkami na spodzie biszkoptowym

Składniki:

  • 300 g truskawek świeżych,
  • 5 jajek,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka przełóż do miski, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na puszystą masę.
  3. Do masy partiami dodawaj cukier ciągle miksując.
  4. Teraz czas na żółtka - wbijaj je po kolei, cały czas miksując.

  5. Do masy wlej 3 łyżki oleju roślinnego.

  6. Przesiej mąkę i za pomocą szpatułki połącz z resztą składników.

  7. Truskawki obtocz w mące i dodaj do masy biszkoptowej.
  8. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 170 stopniach Celsjusza do suchego patyczka.
  9. Udekoruj placek z truskawkami cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock

Placek z truskawkami na kruchym cieście

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • wiórki kokosowe,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Masło zagnieć razem z mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia. Przedziel na pół i uformuj zgrabne kule.
  2. Włóż do zamrażalnika na 30 minut. Truskawki obierz z szypułek, umyj i odsącz z wody.
  3. Ubij białka na sztywno i dodaj do nich opakowanie budyniu waniliowego.
  4. Ciasto rozwałkuj i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Dodaj truskawki i nałóż krem budyniowy.
  6. Zetrzyj drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach.
  7. Piecz placek z truskawkami w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut. Podawaj na ciepło z lodami.
fot. Adobe Stock

Placek z truskawkami ucierany na oleju

Składniki:

  • 300 g truskawek świeżych,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 3 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka dokładnie zmiksuj na gładką i puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  3. Cienką strużką wlewaj olej, aż ciasto będzie lśniące.
  4. Wlej mleko i dodaj aromat waniliowy. Dołóż umyte i pokrojone truskawki.
  5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem.
  6. Piecz placek z truskawkami przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto z truskawkami oprósz cukrem pudrem.

Placek z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 300 g rabarbaru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka. Dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy i miksuj, aż masa będzie lśniąca.
  2. Po kolei dodawaj żółtka cały czas mieszając.
  3. Roztop masło.
  4. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  5. Pokrój truskawki na połówki i rabarbar na mniejsze kawałki.
  6. Do masy z jajek pomału dodawaj roztopiony tłuszcz.
  7. Teraz czas na mąkę - dodawaj ją po łyżce, cały czas mieszając.
  8. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Na wierzch poukładaj truskawki z rabarbarem, lekko je dociskając.
  10. Placek z truskawkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut (do suchego patyczka).

Co zrobić, aby truskawki pozostały na wierzchu ciasta?

Obtocz truskawki w mące pszennej, orkiszowej lub skrobi ziemniaczanej, aby lepiej przywierały do ciasta i pozostały w miejscu, nie uciekając na dno. W przypadku owoców mrożonych najlepiej odsączyć je z nadmiaru wody i wtedy zastosować powyższą metodę.

Formę, którą wykorzystujesz do ciasta ucieranego lub biszkoptowego, wyłóż tłuszczem i mąką. Dodatkowo wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej i rozprowadź ją równomiernie na dnie. W ten sposób podczas pieczenia będą rozprowadzane w masie ku górze bez możliwości opadania. Możesz też dodać na wierzch ciasta budyń, piankę lub galaretkę, którą zalejesz warstwę truskawek.

Z czym łączyć truskawki?

W sezonie maj-czerwiec najlepiej zestawić z rabarbarem - kwasowość wyrówna się ze słodyczą truskawek. Ich smak podkreśli cynamon lub pieprz, który doda pikanterii słodkiemu ciastu.

W kolejnych miesiącach połącz z czereśniami oraz innymi owocami jagodowymi, takimi jak maliny czy borówki. Pamiętaj, że ilość owoców zależy od gęstości ciasta - zbyt duża dysproporcja może skutkować pojawieniem się zakalca.

Reklama

Więcej przepisów na truskawki:

Reklama
Reklama
Reklama