Reklama

Okres bożonarodzeniowy sprzyja eksperymentom w kuchni - możesz stworzyć pyszny makowiec czy piernik staropolski, ale gwarantujemy, że to kruchy domek lub choinka z pierników, najbardziej spodobają się najmłodszym i gościom.

Reklama

Choinka z piernika wymaga odrobiny kreatywności oraz precyzji. Do jej wykonania potrzebujesz foremek do wycinania kształtów: mogą to być gwiazdy lub kwiaty w różnych rozmiarach - jeśli posiadasz tylko jeden rozmiar foremki, nie przejmuj się - trzymając się odpowiednich odległości, sama utworzysz mniejsze elementy i będą one symetryczne i efektowne. Ponadto - choinka z pierników nie powinna być nader foremna, bo to jej nieregularny kształt sprawia, że wygląda na bardziej rzeczywistą.

Podobnie jak w przypadku przepisu i szablonu na domek z piernika, składniki na choinkę z pierników to przede wszystkim dobrej jakości masło, miód, kakao oraz korzenne przyprawy. Z poniższych ilości wyjdzie ci kilka dorodnych piernikowych choinek.

Choinka z piernika - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 jajo,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 100 g miodu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika,
  • 30 g kakao,
  • biały lub kolorowy lukier wg przepisu na lukier z białek,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku na małym ogniu palnika, dodaj miód oraz przyprawy korzenne. Mieszaj do rozpuszczenia.
  2. Do masła wsyp kakao, sól i sodę.
  3. Gdy masa ostygnie, dodaj rozbełtane jajko.
  4. Do mieszanki wsyp przesianą mąkę. Ciasto na choinkę z pierników zagnieć dokładnie i przełóż do lodówki.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawaj gwiazdki lub kwiaty. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz ok. 15 minut. Ostudź.
  6. Z elementów, które się upiekły, spróbuj „na sucho” ułożyć choinkę z piernika i zaplanuj każdą z nich. Następnie zrób lukier, którym będziesz sklejać elementy jeden na drugim w sposób rotacyjny - czyli tak, by wyszła piękna choinka z piernika.
  7. Tak zrobioną choinkę możesz ozdobić lukrem, cukrem pudrem. Może być biała lub kolorowa - w tym celu użyj naturalnych barwników do lukru.
fot. Adobe Stock

Jak skleić choinkę z pierników, aby się nie rozpadła

Najczęstsze problemy, które pojawiają się przy tworzeniu choinki z piernika, to niemożność utrzymania jej w stabilnej, pionowej pozycji. Jak uniknąć przewracającej się ozdoby?

  • Pierniczki nie powinny być zbyt grube, aby nie obciążały konstrukcji wypieku.
  • Jeżeli nakładasz lukier jako dekorację postaraj się, aby nie był za rzadki i nie wypływał poza ranty ciastka.
  • Najwięcej ozdób w postaci owoców kandyzowanych lub orzechów, nakładaj na dolne piętra, natomiast np. imitujące śnieg wiórki kokosowe, na wyższe partie choinki.

Tekst na podstawie artykułu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie opublikowany 16.11.2018.

Reklama

Zobacz też: Kruche ciasteczka idealne do lukrowania - proste i szybkiePrzepis na ciasteczka pierniczkowe idealne do lukrowania12 potraw wigilijnych i przysmaków - zobacz listę przepisów

Reklama
Reklama
Reklama