Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 25 dag orzechów laskowych
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 gruszek
  • szczypta soli
  • masło do formy
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami. To brownie z pewnością zaskoczy niejednego łasucha - aksamitność ciasta zestawiona z soczystymi owocami. Prawdziwy hit!

  1. Orzechy upraż na suchej patelni, posiekaj nożem lub w blenderze i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść, dodaj połamaną czekoladę i pozostaw na ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj, aby często mieszać!
  3. Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem.

Przepis na brownie

  1. Gruszki obierz i pokrój na kawałeczki. Skrop owoce sokiem z cytryny, a następnie ułóż gęsto na dnie foremki.
  2. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą pianę.
  3. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, a następnie posiekane orzechy.
  4. Białka ubij na sztywną pianę.

Przepisy na ciasta czekoladowe - 27 przepisów

Reklama
  1. Do masy żółtkowo-czekoladowej dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj.
  2. Masę przelej do formy z gruszkami.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni C i piecz przez około 40 minut.
Reklama
Reklama
Reklama