Reklama

Ciasto z patelni z toffi i orzechami

Oto składniki na ciasto z patelni z toffi i orzechami:

Reklama
  • kostka miękkiego masła
  • szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • opakowanie bakalii
  • garść toffi
  • kilka owoców kumkwatu (do dekoracji)

Jak zrobić ciasto z patelni z toffi i orzechami?

Kostkę miękkiego masła ucieramy w misce razem z brązowym cukrem na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy jajka, mleko, skrobię ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy wcześniej przesianą mąkę. Całość ugniatamy za pomocą rąk tak, aby utworzyć zwarta i jednolita kulę. Patelnię (przystosowaną do zapiekania w piekarniku) smarujemy tłuszczem. Na wierzch układamy połowę ciasta i równomiernie rozsmarowujemy na patelni. Posypujemy siekaną gorzką czekoladą, bakaliami oraz toffi. Następnie nakładamy kolejną warstwę ciasta i posypujemy resztą składników w podobnej kolejności. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Jeżeli chcemy, aby ciasto było wilgotniejsze, należy wyjąć je 5-7 minut wcześniej. Opcjonalnie dekorujemy ciasto plasterkami kumkwatu. Tak przygotowane ciasto doskonale smakuje zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom.

Reklama

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Reklama
Reklama
Reklama