Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną
Pachnący, lekko korzenny deser o niepowtarzalnym aromacie.

Opublikowano: 31.10.2013, 11:00
Reklama
Ilość kalorii: 390
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 220 ml oleju
- 30 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- nasionko kardamonu
Reklama
Przygotowanie:
1. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij nadmiar soku.
2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
3. Połącz z olejem, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
4. Dodaj marchewkę i zmielony kardamon, wymieszaj.
5. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. godzinę w temperaturze 180 st. C.
6. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami.
Reklama
Przepis z "Przyjaciółki"
Reklama
Reklama
Reklama