CIASTO KRUCHE: ciasto kruche z wiśniami i inne
Ciasto kruche to klasyczny wypiek, który doskonale smakuje w towarzystwie sezonowych owoców - sprawdź nasze przepisy!

Ciasto kruche przygotowywane na bazie świeżego masła i żółtek ma zwartą konsystencję i niepowtarzalny aromat. Z dodatkiem wiśni, owoców jagodowych, takich jak maliny czy jagody zyskuje na smaku. Kremowe wykończenie na bazie białek lub budyniu urozmaici każdy wypiek. Sprawdź nasze przepisy na kruche ciasto!
Ciasto kruche z wiśniami: przepis
Oto składniki na ciasto kruche z wiśniami:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g wiśni
Jak zrobić ciasto kruche z wiśniami?
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W mikserze ucieramy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania zwartej kuli. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ścieramy na tarce i układamy na blasze. Układamy wydrylowane wcześniej wiśnie. Ścieramy kolejną porcję ciasta kruchego na wierzch. Pieczemy przez 40 minut. Tak upieczone ciasto możemy podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Ciasto kruche z malinami: przepis
Oto składniki na ciasto kruche z malinami:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kostka masła
- 3 żółtka
- szklanka cukru
- ekstrakt waniliowy
- dżem malinowy
Jak zrobić ciasto kruche z malinami?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wykładamy papierem do pieczenia. W mikserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i ekstraktem waniliowym na gładką i puszystą masę. Dosypujemy mąkę partiami. Tworzymy zwartą kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Ścieramy na tarce i układamy jedną część ciasta kruchego na blachę następnie smarujemy grubą warstwą dżemu malinowego. Posypujemy pozostałą częścią ciasta i pieczemy przez 40 minut. Tak upieczone ciasto z malinami idealnie smakuje posypane cukrem pudrem.
Ciasto kruche z budyniem: przepis
Oto składniki na ciasto kruche z budyniem:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- szklanka cukru
- 300 ml mleka
- pół szklanki śmietany
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto kruche z budyniem?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę nacieramy tłuszczem i lekko oprószamy mąką. Masło ucieramy w mikserze z jajkami i cukrem na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i tworzymy zwartą masę. Odkładamy do lodówki do schłodzenia. Mleko gotujemy w rondelku i powoli dolewamy ekstrakt waniliowy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ścieramy na tarce kruche ciasto i układamy na blasze. Na wierzch przelewamy przestudzony budyń i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto z budyniem idealnie smakuje z owocami oraz czekoladą.
Sprawdź inne przepisy na desery