Reklama

Ciasto kruche przygotowywane na bazie świeżego masła i żółtek ma zwartą konsystencję i niepowtarzalny aromat. Z dodatkiem wiśni, owoców jagodowych, takich jak maliny czy jagody zyskuje na smaku. Kremowe wykończenie na bazie białek lub budyniu urozmaici każdy wypiek. Sprawdź nasze przepisy na kruche ciasto!

Reklama

Ciasto kruche z wiśniami: przepis

Oto składniki na ciasto kruche z wiśniami:

  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g wiśni

Jak zrobić ciasto kruche z wiśniami?

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W mikserze ucieramy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy do uzyskania zwartej kuli. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ścieramy na tarce i układamy na blasze. Układamy wydrylowane wcześniej wiśnie. Ścieramy kolejną porcję ciasta kruchego na wierzch. Pieczemy przez 40 minut. Tak upieczone ciasto możemy podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

Ciasto kruche z malinami: przepis

Oto składniki na ciasto kruche z malinami:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • dżem malinowy

Jak zrobić ciasto kruche z malinami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę wykładamy papierem do pieczenia. W mikserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i ekstraktem waniliowym na gładką i puszystą masę. Dosypujemy mąkę partiami. Tworzymy zwartą kulę i wkładamy do lodówki na godzinę. Ścieramy na tarce i układamy jedną część ciasta kruchego na blachę następnie smarujemy grubą warstwą dżemu malinowego. Posypujemy pozostałą częścią ciasta i pieczemy przez 40 minut. Tak upieczone ciasto z malinami idealnie smakuje posypane cukrem pudrem.

Ciasto kruche z budyniem: przepis

Oto składniki na ciasto kruche z budyniem:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 300 ml mleka
  • pół szklanki śmietany
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto kruche z budyniem?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę nacieramy tłuszczem i lekko oprószamy mąką. Masło ucieramy w mikserze z jajkami i cukrem na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i tworzymy zwartą masę. Odkładamy do lodówki do schłodzenia. Mleko gotujemy w rondelku i powoli dolewamy ekstrakt waniliowy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ścieramy na tarce kruche ciasto i układamy na blasze. Na wierzch przelewamy przestudzony budyń i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Pieczemy przez 30 minut. Ciasto z budyniem idealnie smakuje z owocami oraz czekoladą.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na desery

Reklama
Reklama
Reklama